Schatkist overweegt geïndexeerde obligaties

Jean Deboutte, directeur van het Agenschap van de Schuld. ©Lieven Van Assche

De Belgische schatkist overweegt in 2013 obligaties uit te geven die gekoppeld zijn aan de inflatie. Dat blijkt uit het financieringsplan dat vandaag is gepubliceerd.

Bij een geïndexeerde obligatie wordt de hoofdsom gekoppeld aan de index van consumptieprijzen. Een dergelijke obligatie beschermt de belegger dus tegen  inflatie.

De uitgifte van geïndexeerde obligaties zou een primeur zijn voor België. Maar het is niet de eerste keer dat de schatkist denkt aan de uitgifte van dergelijke obligaties.

De schatkist heeft in 2013 een financieringsbehoefte van 40 miljard euro, tegenover 43,4 miljard in 2012. Het bedrag van dit jaar is hoger, omdat de overheid de geplande kapitaalverhoging van Dexia (2,9 miljard) moet financieren.

Het Agentschap van de Schuld is van plan volgend jaar 42 miljard euro te lenen op lange termijn, tegenover 48,4 miljard dit jaar. Lineaire obligaties (OLO's) blijven met 37 miljard veruit de belangrijkste financieringsbron.

De schatkist hoopt 500 miljoen op te halen met staatsbons, ruim drie keer zoveel als dit jaar. De opbrengst van staatsbons zakte in 2012 tot een historisch dieptepunt van 140 miljoen, omdat de rente lager was dan ooit.

De kortlopende schuld en de beleggingen worden samen met 2 miljard afgebouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud