Advertentie
Advertentie

SEC keurt compensatie goed voor Facebook-beursgang

Het applaus bij de beursgang van Facebook (midden: CEO Mark Zuckerberg) stierf snel weg. ©IMAGEGLOBE

De Amerikaanse beurswaakhond SEC keurt het plan goed om makelaars te compenseren die verliezen incasseerden bij de chaotische beursgang van Facebook in mei vorig jaar.

Beursuitbater Nasdaq plant 62 miljoen dollar te verdelen aan partijen die schade leden bij de beursgang van Facebook. Volgens de SEC kunnen met het voorgestelde bedrag niet alle claims worden gedekt van verliezen doordat het handelssysteem toen moeilijkheden kende, maar omvat het plan al significant meer compensatie dan wat volgens de gangbare regels ter beschikking zou zijn. Vier marktmakelaars stellen bijvoorbeeld samen een half miljard dollar verloren te hebben. Anderzijds is er normaal een plafond van 3 miljoen dollar om verliezen door technische problemen te vergoeden.

De beurswaakhond voegde eraan toe dat Nasdaq een objectieve en transparante methode heeft uitgedacht om vergoedingen toe te kennen.

De gehypte beursgang van de sociaalnetwerksite Facebook in mei 2012 draaide uit op een debacle, mede door softwareproblemen bij Nasdaq al in het eerste handelsuur, die de handel in de war stuurden. De stortvloed aan beursorders, veelal van high frequency traders, resulteerde in chaos. Morgan Stanley moest als begeleidende bank bijspringen om te vermijden dat het aandeel op zijn eerste beursdag onder de intekenprijs van 38 dollar per aandeel zou zakken.

In de nasleep van de beursgang werden niet minder dan 50 rechtszaken ingespannen tegen Facebook zelf en Nasdaq. Het merendeel beschuldigde Facebook en de begeleidende banken ervan dat ze essentiële informatie over de groeivooruitzichten van de sociaalnetwerksite hadden achtergehouden bij de voorbereiding van de beursgang. Maar ook Nasdaq kreeg zijn deel van de rechtszaken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud