Sentiment veert op door duidelijke Fed-hints

De koersen op Wall Street herpakten zich lichtjes na de bekendmaking van de notulen van de jongste Fed-vergadering, die de hoop op nieuwe stimuli aanwakkerde.

De belangrijkste indexen op Wall Street zetten de dag in licht dalende lijn in. Slechte Japanse exportcijfers voedden de ongerustheid over de wereldwijde groei, en enkele moedgevende uitspraken over de eurocrisis van Europees commissaris Olli Rehn konden daar niet genoeg optimisme tegenover stellen.

Een eerste steuntje kregen de koersen wel van de cijfers over de verkoop van bestaande huizen in de VS, die in juli 2,3 procent stegen.

Het bleef echter wachten op de notulen die de Federal Reserve kort na de middag (lokale tijd) zou vrijgeven, van de jongste vergadering op 31 juli. Die moesten een beeld geven in hoeverre de hoop op nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de economie op korte termijn gewettigd is.

En de lezing van de notulen stelde niet teleur. Het verslag gaf vrij duidelijk aan dat de steun onder de Amerikaanse centrale bankiers toeneemt voor stimuli, en dat de discussie loopt welke vorm die moeten aannemen. Er wordt nu uitgekeken naar 31 augustus, wanneer Fed-voorzitter Ben Bernanke speecht ter opening van de jaarlijkse jamboree van centrale bankiers in Jackson Hole.

Als de notulen alle hoop op stimuli de grond in hadden geboord, waren de koersreacties allicht sterker geweest. Toch was er nog een licht positief effect. Voor de verliezers milderden de klappen, Nasdaq (+0,21%) en S&P500 (+0,02%) klommen naar positieve cijfers. De Dow Jones halveerde het eerdere verlies van een half tot nog slechts een kwart procent (-0,23%).

Techno

Toch hielden enkelen nog stevige dagverliezen over. Computerbouwer Dell (-5,35%) werd afgestraft voor de waarschuwing die het had uitgestuurd over de inkomsten voor 2013 en de slabakkende pc-verkopen. Sectorgenoot HP (-3,66%), die al langer moeite heeft een overtuigend verhaal te brengen, ging mee omlaag, net als Cisco (+0,31%), dat het verlies later kon wegwerken en chipleverancier Intel (-1,46%). Collega’s van de andere zijde van de technosector hadden daar geen last van: onder meer Apple (+1,95%), Facebook (+1,46%), eBay (+2,51%) en Google (+1,15%) hielpen de Nasdaq vooruit.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud