Sharp en Hyundai doen alarmbellen rinkelen

De Aziatische beurzen zijn de week met verlies gestart. De machtswissels die in de VS en China op handen zijn, maken beleggers voorzichtig. In Japan zit Sharp bijna ‘zonder beeld’: de producent van lcd-schermen rapporteerde een recordverlies en zal mogelijk bescherming tegen schuldeisers moeten aanvragen. In Seoul gingen Hyundai en Kia zwaar onderuit door leugens over het brandstofverbruik.

De beurs van Tokio eindigde met een verlies van 0,5 procent en Seoul zakte 0,55 procent. Ook de Chinese beurzen vertoefden in het rood.

Hyundai, de grootste Zuid-Koreaanse autoconstructeur, en zijn ondermerk Kia, het nummer twee, afficheerden op nieuwe modellen die in de Verenigde Staten werden aangeboden, cijfers voor het brandstofverbruik die niet strookten met de realiteit. Dat leidde tot veelvuldige klachten van kopers. Het U.S. Environmental Protection Agency heeft de autobouwers nu verplicht de infostickers aan te passen en Hyndai en Kia hebben aangekondigd dat ze hun klanten schadevergoeding gaan betalen. Hyundai donderde 7,2 procent lager en Kia 6,9 procent. Volgens analist James Yoon van BNP Paribas is niet zozeer het financieel verlies een probleem, maar wel de reputatieschade. ‘Dit zou een ‘game-changing event’ in het succesverhaal van Hyundai kunnen zijn’, aldus Yoon.

Sharp heeft het al een hele tijd moeilijk en het gaat van kwaad naar erger. Sharp waarschuwde vorige week op een recordverlies van 5,6 miljard dollar af te stevenen. Fitch heeft de rating van de elektronicaproducent met zes trapjes verlaagd van BBB- tot B-, net boven junk, en koppelde daar een negatieve outlook aan. Dat wakkert de speculatie aan dat Sharp bij de overheid zal moeten aankloppen voor noodhulp. Vooral daar volgend jaar voor 200 miljard yen aan convertibele obligaties matuur wordt. Sharp kelderde 6,7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud