'Show me the money, Option'

Jan Callewaert (oprichter Option) stak vorig jaar nog eens een paar miljoenen in het bedrijf, via converteerbare obligaties. ©BELGA

Het aandeel Option schoot 22 procent hoger. Het Leuvense bedrijf heeft een commerciële deal getekend in de VS. Beleggers zijn enthousiast, analisten minder. 'Allemaal mooi, maar hoeveel gaat dat opleveren?'

De Bel20 zakte 1,05 procent. Nieuwe statistieken over het ondernemersvertrouwen bevestigden dat het herstel van de Europese industrie heel erg traag verloopt. 'De industrie in de eurozone bleef in oktober in een staat van bijna-stagnatie', luidt het besluit van het onderzoeksbureau Markit Economics.

Op de brede markt viel Option op met een koerswinst van 22 procent na de melding dat het bedrijf in zee gaat met het Amerikaanse USRobotics. Die gaat producten van Option in de VS commercialiseren onder eigen merknaam. Een poging van Option om de verkoop van CloudGate, het product waar het bij Option allemaal om draait, aan te zwengelen. 

Option werd in de markt voor draadloze modems helemaal weggespeeld door goedkope Chinese concurrentie, en probeert een nieuwe start te nemen als leverancier van zogenaamde machine-to-machine-oplossingen. Het ontwikkelde daarvoor CloudGate, een draadloos netwerkpunt dat allerlei toestellen kan aansluiten op het internet. 

'Het is nu dat de machine-to-machinemarkt verdeeld wordt. Het is belangrijk er nu bij te zijn. Option is zeker niet de enige speler, maar dat USRobotics Option opneemt in zijn gamma, is een teken dat het bedrijf kwaliteit levert', zegt Guy Sips die zijn verkoopadvies handhaaft. 'Maar ik wil nog zien welke omzet en winstmarge dat contract zal opleveren.'

Het is een commentaar die bij beleggers vaak terugkeert, namelijk dat Option nog moet bewijzen dat zijn nieuwe strategie vruchten oplevert. In het eerste halfjaar boekte Option slechts 2,8 miljoen euro omzet. Ruim onvoldoende om break even te draaien. 'We denken dat dat pas ten vroegste in 2016 het geval zal zijn. Option moet daarvoor volgens ons minstens 30 miljoen euro omzet draaien', zegt Sips die voor dit jaar op zowat 14 miljoen euro omzet rekent.

Show me the money, Option

Ook onafhankelijk analist Gert De Mesure is niet echt enthousiast over het bedrijf. 'De aankondiging de samenwerking in de VS is goed en zeker beter dan niets, maar ik blijf met veel vragen zitten. Wat gaat dit allemaal opleveren? We hebben de voorbije kwartalen al meerdere aankondigen gezien: Cloudgate geselecteerd door Belgacom, CloudGate als oplossing voor monitoring van tankwagens, enzovoort. Maar wanneer gaan we dat in de cijfers zien? Show me the money', aldus De Mesure. 

Sips verwijst in zijn verkoopadvies vooral ook naar de enorme verwatering die boven het hoofd van aandeelhouders hangt. Option gaf in april 2013 (uitoefenprijs 0,285 euro) en april 2014 (uitoefenprijs 0,295 euro) in totaal voor 21 miljoen euro converteerbare obligaties uit. Geldschieters waren onder andere oprichter Jan Callewaert, PMV, Marc Coucke en de familie Vande Vyvere (Matexi).

Als alle investeerders hun obligaties op vervaldag omzetten in aandelen, verdubbelt het aantal aandelen bijna tot 170 miljoen. Dat zou betekenen dat het bedrijf aan de huidige aandelenkoers meer dan 55 miljoen euro waard is. 'Veel', klinkt het.

Kerncentrales GDF Suez

Analisten van Credit Suisse schatten dat de stillegging van drie kernreactoren in België dit jaar 365 miljoen euro of zowat 3 procent van de groepswinst (ebitda) uitgomt. Het koersdoel zakt naar 20 euro. Het aandeel zakte 3 procent.

De scheurtjesreactoren (Doel 3 en Tihange 2) liggen al sinds maart stil. Doel 4 produceert sinds de sabotage in augustus geen elektriciteit meer. Credit Suisse rekent erop dat de drie reactoren in het eerste kwartaal van 2015 opnieuw heropstarten. De analisten merken nog op dat GDF Suez dit jaar voor 200 miljoen euro belastingkredieten verlies.Dat alles zorgt ervoor dat de analisten hun winstprognoses (ebitda en winst per aandeel) voor de komende jaren (2014-2019) met 2 à 13 procent verlagen.

Het koersdoel zakt van 20,5 naar 20 euro. Het advies blijft Neutral. Al bij al verwachten de analisten in de periode 2014-2019 een gemiddelde groei van 6,6 procent per jaar, maar wat bereft de dividendgroei zijn ze minder enthousiast. Het dividend zal vermoedelijk slechts stijgen van 1 naar 1,16 euro per aandeel binnen 5 jaren. GDF Suez keert momenteel 65 à 75 procent van de nettowinst uit als dividend. 'Maar we denken dat dat geleidelijk zal evolueren naar de onderkant van die vork.'

Verkoopadvies Belgacom

Bank Degroof zet Belgacom (-0,7%) op de verkooplijst. Het beurshuis trekt de winstprognoses wel op na de sterke kwartaalcijfers. Het kopersdoel stijgt naar 29,70 euro, maar analist Bart Jooris denkt dat beleggers te hard van stapel zijn gelopen.   'De belastingvoet zal met 3 procent stijgen door de verlaging van de notionele intrest.'‘Ze zien de negatieve impact van de verlaging van de notionele intrest over het hoofd. De belastingvoet zal met zowat 3 procent stijgen’, klinkt het. De analist vindt het aandeel bovendien redelijk duur met een verhouding ondernemingswaarde/ebitda (op basis van prognoses 2015) van 7,2 (sectorgemiddelde 6,2) en koerswinstratio van 16,3 (sectorgemiddelde 15).

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud