Sioen neemt voorschot op cijfers

Op Euronext Brussel is de Bel20 net als de andere Europese beurzen met verlies gesloten. Beleggers hadden amper oog voor de overnameactiviteit, die verder woedde. Ook het Bernanke-effect was grotendeels uitgespeeld.

De Fed-voorzitter sprak de beleggers vrijdag nog moed in door te verzekeren dat de Amerikaanse centrale bank 'al het mogelijke' zal doen om het economische herstel te verzekeren. De Japanse centrale bank hield het niet bij beloftes. Na een noodvergadering stelde de bank 118 miljard euro ter beschikking van de banken.

Dat de gemiddelde Amerikaan in juli minder verdiende dan verwacht maar meer spendeerde, bracht evenmin geen kentering. Integendeel, na de middag diepten de beurzen hun verliezen wat uit. De Brusselse graadmeter sloot 0,3 procent lager op 2.460.93 punten. Vooral de financiële waarden zaten in het defensief: Ageas verloor -1,9 procent tot 1,99 euro. Dexia zakte 1,2 procent tot 3,32 euro.

Ook Cofinimmo (-0,4 % tot 94,09 euro) zat in het defensief. De vastgoedbevak maakte vanmorgen bekend in augustus meer dan 700.000 eigen aandelen te hebben verkocht in de markt, wat 66,4 miljoen euro heeft opgebracht. Cofinimmo zal het geld gebruiken om vastgoedaankopen te financieren en de balans te versterken.

Het meeste nieuws viel op de brede markt te rapen. Sioen was een hoogvlieger, met een koerswinst van ruim 6 procent tot 4,9 euro. Daarmee nam de producent van industriële weefsel een voorschot op de cijfers die dinsdag worden gepubliceerd. KBCS-analist Wim Hoste verwacht merkelijk betere resultaten dan een jaar eerder.

Behalve Sioen, liepen de holdings Brederode en Auxumines in de kijker. De holding rond financier Pierre Van der Mersch, kondigde vrijdag na beurstijd de langverwachte fusie met moederbedrijf Auximines aan. Opvallend is dat die operatie gebeurt door een overname van Auximines door dochter Brederode.

KBC Securities heeft alvast zijn advies voor Brederode opgetrokken van 'bijkopen' tot 'kopen' en zijn koersdoel verhoogd van 18,75 tot 19,50 euro. Brederode veerde 3,9 procent opt tot 16,35 euro. Auxumines veerde, bij een volume van 4 stuks, 7 procent op tot 525,05 euro op de fixingmarkt.

Een andere sterke stijger op de brede markt was Duvel Moortgat: +2,8 procent tot 65,97 euro. De brouwer maakte vrijdagavond eens te meer sterke en zelfs beter dan verwachte resultaten bekend. De nettowinst steeg liefst 37 procent tot 9,3 miljoen euro en klopte daarmee ruimschoots de verwachting van analist Wim Hoste van KBC Securities (7,5 miljoen euro). In een reactie trok Hoste zijn koersdoel op van 65 tot 70 euro. Het aandeel wint 1,1 procent tot 64,89 euro, een nieuwe recordhoogte.

De Turnhoutse koffieservice- en kunststofverpakkingenspecialist Miko ondervindt margedruk door de stijgende grondstofprijzen. In het eerste halfjaar kregen de resultaten een flinke knauw: de bedrijfswinst daalde met 7,7 procent en de nettowinst met 8,1 procent. Voor de tweede jaarhelft wordt een verdere verslechtering verwacht. Het bedrijf verloor 1,2 procent tot 49,57 euro op de fixingmarkt.

Radiocommunicatiespecialist Zenitel wist in het eerste halfjaar het nettoverlies te verkleinen tot 0,9 miljoen euro, van 4,9 miljoen euro een jaar eerder. Voor het tweede halfjaar rekent Zenitel op een positief bedrijfsresultaat. Zenitel verloor 5,1 procent tot 0,37 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud