Advertentie
Advertentie

Sipef: 'Zo lastig is het sinds 2009 niet meer geweest'

©Wim Kempenaers (WKB)

Het Belgische palmoliebedrijf Sipef wordt geconfronteerd met de moeilijkste marktomstandigheden sinds 2009 en zet een rem op enkele expansieprojecten.

'We zitten momenteel in een situatie die we sinds 2009 niet meer hebben gezien', zegt CEO Françcois Van Hoydonck in een telefonisch gesprek. Sipef  haalt 90 procent van zijn inkomsten uit palmolie en de rest uit de verkoop van rubber en thee. 

©Bloomberg

De prijs voor palmolie (levering in de haven van Rotterdam) noteert momenteel op amper 560 dollar per ton (zie grafiek), het laagste peil in jaren. Dat geldt ook voor het Sipef-aandeel.

Analisten hebben de voorbije maanden hun omzet- en winstprognoses voor Sipef dan ook verlaagd. Bank Degroof bijvoorbeeld rekent voor dit jaar op een omzetkrimp van 22 procent (tot 223 miljoen euro) en zelfs een halvering van de nettowinst (tot 23 miljoen euro). 

Vorig jaar stond de palmolieprijs op een bepaald moment nog op 1.000 dollar per ton, maar daarna zat alles tegen voor Sipef. Een overzicht:

  • De daling van de prijs voor ruwe olie zorgde ervoor dat biobrandstoffen uit de markt gedreven zijn. Biodieselbedrijven kochten voor die ineenstorting zo'n 18 procent van de wereldwijde palmolieproductie op, maar die vraag is dus grotendeels weggevallen. 'Om u een idee te geven. Bij een olieprijs van 50 dollar moet biodiesel minder dan 500 dollar per ton kosten om concurrentieel te zijn', aldus Van Hoydonck.
  • Al voor het tweede jaar op rij zijn de oogsten van alternatieve plantaardige olieën uitzonderlijk gelukt, zowel voor soja in de VS en Zuid-Amerika als voor bijvoorbeeld raapzaad in Europa waardoor het aanbod uitzonderlijk hoog is.
  • China is 's werelds grootste afnemer van palmolie en een economische vertraging in China laat zich snel voelen. Palmolie is in China - net als in India - veruit de populairste bakolie. In Europa en de VS gebruiken consumenten allerhande plantaardige olieën. 
China is de grootste consument van palmolie. Als de economie daar hapert, voelen we dat ook op de palmoliemarkt.
François Van Hoydonck
CEO Sipef

Wanneer zal de palmolieprijs opnieuw beginnen stijgen? 'Ik denk dat we de bodem nu wel bereikt hebben. Maar de prijzen zullen nog wel een periode van 6 maanden nodig hebben om een prijsherstel te zien. We moeten dit uitzweten. Maar op middellange termijn verandert het plaatje niet. De wereldbevolking en de welvaart groeit en dus de vraag naar palmolie ook. Palmolie levert bovendien het grootste rendement per hectare.'

Is de productie van palmolie aan de huidige marktprijs nog rendabel? 'Ja hoor', zegt Van Hoydonck. 'Een ton palmolie kost ons in Indonesië 300 à 350 dollar per ton. In Papoea begint het wel à la limite te worden. De transportkosten van en naar het land zijn groter, net als de lonen.'

Biodiesel

Indonesië besliste onlangs dat tankstations verplicht 15 procent biodiesel moeten bijmengen. Dat zal de palmolieprijs toch ten goede komen? 'Dat kan in principe de vraag met 5 miljoen ton doen toenemen, goed voor bijna 10 procent van de wereldwijde productie. Maar het is nog maar de vraag of de regering sterk genoeg is om die maatregel op grote schaal kan doorvoeren in een land met veel eilanden.'

We vertragen onze expansieplannen wat. We willen de expansie financieren met onze cash flow. We willen geen extra schulden aangaan.
François Van Hoydonck
CEO Sipef

In het eerste halfjaar profiteerde Sipef nog deels van de langetermijncontracten die het vorig had vastgelegd tegen gunstige palmolietarieven. Maar dat effect loopt ten einde, merkt Van Hoydonck op. Sipef werkt nu vooral op de spotmarkt. 'En we voelen ons niet geroepen om aan de huidige tarieven leveringen voor volgend jaar vast te leggen. We nemen een afwachtende houding aan.'

Brengt de lage palmolieprijs de expansieprojecten in gevaar? 'We hebben de ambitie om de komende tien jaren de plantages uit te breiden tot 100.000 hectare. We breiden uit in Indonesië en Papoea, maar in Papoea gaan we nu wat trager dan gepland te werk gaan', zegt Van Hoydonck. 'We willen de expansie financieren met onze cash flow. We willen geen extra schulden aangaan. We zijn voorzichtig gezien de volatiliteit in tropische landbouw en grondstoffen. Eind vorig hadden we 24 miljoen euro nettoschulden, op een eigen vermogen van 550 miljoen euro. We willen dat dat de ratio schulden/eigen vermogen onder 10 procent blijft.'

En om af te sluiten, welke impact heeft de daling van de Indonesische munt op de cijfers van Sipef? 'Onze inkomsten zijn allemaal in dollar uitgedrukt. Onze kosten in lokale munt, waardoor de verzwakking van de roepia positief is voor ons.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud