Slecht weer voor Rosier

©AFP

Bij de producent van meststoffen daalde de omzet en staat er een verlies van 4,8 miljoen in de halfjaarresultaten.

Omdat een zeer koude periode meteen werd opgevolgd door een zeer natte periode, konden boeren niet op een optimale manier de producten van Rosier gebruiken. Daardoor stuikte de verkoop van mestkorrels in elkaar, vergeleken met het veel mildere weer in het eerste trimester van 2017.

Daarna volgde een tweede kwartaal dat vergelijkbare resultaten opleverde als de twee voorgaande boekjaren - anders gezegd: toen had Rosier het ook moeilijk - maar het kwaad was al geschied. Rosier sluit het halfjaar af met een nettoverlies van 4,8 miljoen euro op een omzet van 90 miljoen euro. De totale inkomsten van het bedrijf daalden met 10,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Toen stond er een omzet van 101 miljoen in de boeken en een fractie winst van 26.000 euro.

Per aandeel bedraagt het verlies 18,75 euro over de eerste twee kwartalen van 2018, vorig jaar was er nog een winst van 0,1 euro. Een lichtpuntje is wel dat Rosier steeds meer verschillende klanten heeft, omdat het ook in het buitenland op zoek gaat naar afnemers. 'Bulkexport naar het buitenland is het belangrijkst in tien jaar,' staat te lezen in het verslag. Een voetnoot daarbij is dat de wisselkoers met de dollar de vergelijkingsbasis met vorig jaar wel moeilijker maakt. In de eerste jaarhelft van 2017 was een dollar meer waard nadat hij naar Belgiƫ werd gerepatrieerd dan begin dit jaar.

Vooruitzichten

Rosier is erop gebrand om er via kostenbesparingen voor te zorgen dat het verlies verkleint tegen het jaareinde, al meldt het Waalse bedrijf die prognose 'voorzichtig'. Daarnaast verwacht het ook dat de verkopen in Europa opnieuw toenemen. Op 22 februari volgend jaar verschijnen de jaarcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud