Slechte industriecijfers wegen op Dow

De sfeer zat even goed bij de start van de handel op Wall Street, maar het onverwacht slechte sentiment onder de Amerikaanse aankoopdirecteurs steekt inmiddels de handel aan.

De Dow Jones verruilde een lichte winst van een kleine halve procent voor een verliesje van nipt 0,1 procent. De ruimere S&P500 houdt het nog net droog maar de winst is gedaald tot minder dan 0,1 procent. De Nasdaq houdt geen kwartje winst meer.

In het begin van de handel zat de sfeer nog goed omdat er een stevige klad optimisme kwam overwaaien uit China, met de positieve signalen vanwege de industrie, die in november aanpikte ook al hebben de concullega's uit de omliggende Aziatische landen nog last van de lage vraag uit de westerse wereld.

Inmiddels zijn echter de ISM-cijfers bekendgemaakt, die via de aankoopdirecteurs een zicht geven op de toestand van de Amerikaanse industrie. En die vielen tegen. De index viel in november terug tot 49,5 punten, tegen 51,7 in oktober en lager dan de verwachte 51,4.

De doortocht van de orkaan Sandy is daar zeker mee debet aan, met name in het noordoosten van de VS, maar ook de vrees voor de 'fiscal cliff' speelt mee. Zonder overeenkomst in het Amerikaanse parlement gaan begin 2013 besparingen in en vallen belastingkortingen weg, wat een fikse recessie in gang zou zetten. Veel ondernemingen stellen investeringen en aanwervingen uit tot er meer duidelijkheid is over het politieke ingrijpen.

Bovendien tonen de ISM-cijfers niet alleen een lage binnenlandse vraag, maar ook een slechtere subindex voor de export dan een maand eerder. Lichtpunten zijn dat het deelcijfer voor de productie op zich wel op zijn hoogste niveau zit sinds mei, op 53,7 punten, en dat ook de bouwuitgaven stijgen. Dit doet de hoop opflakkeren dat het in de komende maanden weer beter kan gaan, zeker als de door Sandy getroffen regio's herleven, maar dat is wel op voorwaarde dat er een (goede) oplossing wordt gevonden om de fiscal cliff te mijden. 

De autobouwer Ford gaat 1,1 procent hoger naar 11,57 dollar na publicatie van vrij sterke verkoopcijfers voor november. Concurrent Chrysler zag zijn verkoop in november immers goed evolueren.

Dé uitschieter onder de individuele aandelen is de informaticagroep Dell, die bij momenten tot 8 en 9 procent hoger ging en na anderhalf uur handel nog ruim 6 procent bijschrijft. Dell krijgt een boost doordat de analisten van Goldman Sachs het aandeel promoveerden naar het koopmandje. Gezien de stevige berg cash op de balans, valt een met schulden gefinancierde buy-out niet uit te sluiten, vinden ze. Topman Michael Dell zou wel eens zin kunnen krijgen om bij de huidige gunstige rentestanden wat leningen aan te gaan om zijn geesteskind weer zelf in handen te krijgen. Een hypothese die de beleggers duidelijk niet ongeloofwaardig in de oren klinkt.

Apple tikt wat aan, zij het dat de beste stijging van de dag al voorbij is en dat de winst is teruggevallen tot zowat een halve procent. Het elektronicaconcern maakte bekend dat de iPhone5-smartphone kortelings wordt gelanceerd in 50 landen, waaronder de zeer interessante markten Zuid-Korea (7 december) en China (14 december).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud