SNB pompt reserves op om frank te temperen

©Bloomberg

De geldpersen in Zwitserland krijgen steeds meer werk. In de strijd om het plafond boven de frank te verdedigen, koopt de centrale bank steeds meer vreemde valuta.

Uit cijfers die de Zwitserse centrale bank (SNB) gisteren vrijgaf blijkt dat haar reserves in mei met 28 procent zijn toegenomen tegenover april. Door die aanwas - die forser was dan verwacht - bedragen de valutareserves al meer dan 300 miljard frank (250 miljard euro), het hoogste peil in de Zwitserse geschiedenis.

De aanslepende eurocrisis, waarbij zelfs het opbreken van de muntunie langer taboe is, jaagt angstige beleggers naar veilige schuilhavens zoals de Zwitserse frank en de Noorse kroon. Dat zorgt er voor dat die stijgen tegenover de eenheidsmunt.

Om de stijging van hun munt in te dijken schoof de SNB in september vorig jaar al een plafond boven de frank van 1,20 frank per euro. De te dure munt woog immers te hard op de concurrentiepositie van de exporterende Zwitserse bedrijven.

Doordat de SNB het signaal had gegeven dat plafond consistent te zullen verdedigen, moest ze minder geld drukken om andere munten op te kopen. ‘De sterke toename van de reserves in mei toont dat er nu twijfel bestaat over de houdbaarheid van dat plafond’, zegt ING-econoom Julien Manceaux. ‘Toch is er nog geen reden om te denken dat het plafond plots zal verdwijnen, zelfs als de druk hoog oploopt.’

Het belangrijkste obstakel dat roet in het eten kan gooien, is een inflatieopstoot. ‘De meeste franks circuleren niet in de Zwitserse economie, maar worden gestockeerd als veilige reserves’, relativeert Manceaux. In mei was er overigens zelfs een deflatie van 1,1 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud