Advertentie

Sofina: oude familie met neus voor hippe trends

Sofina loopt in de kijker met succesrijke investeringen in de nieuwe economie. ©BELGA

Een 119 jaar oude holding die mee is met de jongste tienersensatie? Die krasse knar heet Sofina. De familiale holding investeert al decennia in Silicon Valley.

Wat hebben Yahoo!, Google, YouTube, LinkedIn, Facebook, Twitter en WhatsApp gemeen? Het zijn techreuzen, wier producten onmisbaar zijn op onze smartphones en, voor sommigen, ons dagelijks leven, luidt het evidente antwoord. Minder bekend is dat Sofina, de Belgische holding van de familie Boël, ook achter al die bedrijven zit. Ja, dezelfde Boëls die de familieleuze ‘Pour vivre heureux, vivons cachés’ hoog in het vaandel dragen.

Het jaarverslag van Sofina maakt duidelijk dat de holding ook een graantje meepikt van het euforische beursdebuut van Snap.

De adellijke familie investeert niet rechtstreeks in die toekomstige miljardenbedrijven, maar via investeringsfondsen. Een daarvan is het legendarische Sequoia, dat sinds begin jaren 70 in ruim 250 bedrijven stapte. De Boëls zijn sinds die periode ook op de Amerikaanse Westkust actief. ‘Je raakt niet zomaar binnen bij de allerbeste fondsen. Discreet zijn is de beste manier’, zei Sofina-topman Harold Boël daar eind 2015 over op een van zijn zeldzame publieke optredens.

Vertrouwensbanden

De holding bouwde jarenlang in de luwte aan vertrouwensbanden in de sector en plukt daar de nu de vruchten van. Dat werd in eigen land een eerste keer duidelijk voor de buitenwereld toen bleek dat de Boëls betrokken waren bij de overname van WhatsApp door Facebook. De sociaalnetwerksite betaalde drie jaar geleden een astronomische 19 miljard dollar voor de berichtendienst. Niet alleen de oprichters en de werknemers van de start-up kregen dollartekens in de ogen. Ook Sequoia - dat een kwart van WhatsApp bezat - en dus Sofina passeerde langs de kassa.

KORT

Wie internet zegt, denkt niet meteen aan een Belgische familiale beursgenoteerde holding. En nog minder aan het discrete Sofina. En toch, de holding van de familie Boël investeert al decennia in de bekendste investeringsfondsen van Silicon Valley. Daar plukt ze via de miljardendeals waarbij de onderliggende bedrijven zijn betrokken, nu de vruchten van.

Via het jaarverslag van de holding werd gisteren duidelijk dat ze ook een graantje meepikt van het beursdebuut van de vluchtige berichtendienst Snap. De euforie van de beursgang is wat geluwd, maar beleggers waarderen de tienerapp nog altijd op 26 miljard dollar.

Sofina blijkt een investeerder van het eerste uur in Snap te zijn, niet via Sequoia, maar via diens sectorgenoot Lightspeed Capital. Dat is, dankzij een lange reeks ‘hits’, een van de felst begeerde durfkapitalisten van Silicon Valley.

Lightspeed was de eerste investeerder in het bedrijf achter de Snapchat-app, en de grootste aandeelhouder van de softwareleverancier voor datacenters Nutanix en van AppDynamics. Nutanix trok in september naar de beurs en zag zijn koers zowat verdubbelen. AppDynamics werd in januari voor 3,7 miljard dollar overgenomen door Cisco Systems.

India

Sofina investeert via die fondsen ook in techbedrijven in India. Of het treedt op als co-investeerder. De holding is er al sinds 2005 actief en bouwde er onder meer belangen op in de educatieve app Byju, de specialist in mobiele betalingen Freecharge (opgeslorpt door Snapdeal), Practo (een Indiase start-up om doktersafspraken te maken) en ACT, een Indiase internetprovider en kabelspecialist. De Belgische holding is ook aandeelhouder van F&B Asia, een holding boven de Indiase restaurantketens Cuisine Asia en Pind Balluchi, en van Flipkart, een e-commercebedrijf dat omschreven wordt als ‘het Indiase Amazon’.

De Indiase internetbedrijven krijgen net als hun Amerikaanse sectorgenoten soms exuberante waarderingen opgeplakt en groeien als kool. Maar soms stokt de machine. Flipkart, de belangrijkste Indiase onlineretailer, krijgt steeds meer concurrentie. Van het Amerikaanse Amazon, maar ook van het Chinese Alibaba, dat via Paytm en Snapdeal ook zwaar inzet op het Indiase subcontinent. Dat weegt op de waardering. Eind vorig jaar zette de investeerder Morgan Stanley voor de vierde keer op rij het mes in de waarde van zijn belang.

Sofina kan zich troosten met de gedachte dat tussen zijn investeringen in Silicon Valley nog enkele ruwe diamanten zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud