Advertentie

Sofina pikt graantje mee van Snap-gekte

Harold Boël, CEO van Sofina ©Thomas De Boever

Een 119 jaar oude holding die helemaal mee is met de jongste tienersensatie? Het kan als de krasse knar Sofina heet.

Het is een terloopse passage verborgen op pagina 21 van het jaarverslag van Sofina , de 119 jaar oude spilholding van de familie Boël. De holding pikt een graantje mee van het euforisch beursdebuut van Snap .

De euforie is een beetje geluwd, maar beleggers waarderen de tienerapp nog altijd op 26 miljard dollar. En Sofina blijkt nu investeerder van het eerste uur, via partnerfonds Lightspeed Capital. Dat is op dit ogenblik dankzij een lange reeks 'hits' de meest gegeerde durfkapitalist van Silicon Valley.

Dat Sofina er een voetje in huis heeft, is geen toeval: de Boël-holding bouwt al sinds de jaren 70 geduldig contacten uit in het mekka van de technologie.

DE TIEN GROOTSTE INVESTERINGEN VAN SOFINA

  1. Danone (Frankrijk, voeding)
  2. Colruyt (België, retail)
  3. SES (Luxemburg, satellieten)
  4. Orpea (Frankrijk, rusthuizen)
  5. Eurazeo (Frankrijk, private-equity)
  6. Flipkart (India, e-commerce)
  7. Vente-privée (Frankrijk, flitsverkopen)
  8. JF Hillebrand (Duitsland, logistiek)
  9. BioMérieux (Frankrijk, biotech)
  10. Mérieux Nutrisciences (Frankrijk, voedingslaboratoria)

Voor de belangrijke private-equitypoot was het een vrij druk 2016, leert het jaarverslag. De groep investeerde onder meer in de Amerikaanse maaltijdbezorger Postmates, de Indiase specialist in dameskleding TCNS en Carebridge, het ontwikkelingssproject van het toonaangevende Chinese ziekenhuis Jiahui in Sjanghai.

Voorts werden er belangrijke participaties genomen in The Hut Group, een Britse specialist in voedingssupplementen, JF Hillebrand, de Duitse wereldmarktleider in het transport van wijn en sterke dranken, de Europese marktleider in 'modeflitsverkopen' Vente-Privée en de Amerikaanse vermogensbeheerder First Eagle

Colruyt

Bij de beursgenoteeerde portefeuille verkocht Sofina de resterende participatie in Engie en werd ook de participatie in Colruyt licht verminderd. De retailer - al 40 jaar een hoeksteen van de portefeuille - blijft wel na de Franse voedingsreus Danone de belangrijkste participatie. 

In vergelijking met 2015 realiseerde Sofina wel iets minder meerwaarden op de portefeuille, 221 in plaats van 291 miljoen. Daardoor zakte de nettowinst van 307 naar 267,5 miljoen euro of 7,96 euro per aandeel.

Dividend

Sofina verhoogt het dividend - zoals elk jaar sinds 1956 - van 2,45 naar 2,56 euro bruto per aandeel. Wel blijft het nettodividend stabiel op 1,79 euro, omdat de overheid sinds dit jaar 30 in plaats van 27 procent roerende voorheffing afroomt. 

Het eigen vermogen steeg over boekjaar 2016 van 5,21 naar 5,27 miljard euro of 156,52 euro per aandeel. De huidige beurskoers - 130 euro - impliceert bijgevolg een korting van 17 procent op de onderliggende portefeuille. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud