Solvay biedt stevige korting bij kapitaalronde

Solvay-CEO Jean-Pierre Clamadieu ©Dries Luyten

Met de eerste kapitaalverhoging ooit financiert de chemiereus de eind juli aangekondigde miljardenovername van het Amerikaanse Cytec.

Goed vier maanden nadat Solvay heeft aangekondigd 5,8 miljard euro cash op tafel te leggen voor de Amerikaanse groep Cytec is de bijbehorende kapitaalverhoging - de eerst in de 152-jarige geschiedenis van de chemiegroep - een feit. 

De aandeelhouders krijgen een voorkeurrecht waarmee ze van 4 tot en met 15 december per vier bestaande aandelen kunnen intekenen op 1 nieuw. Dat gebeurt tegen 70,83 euro per stuk, een korting van 33 procent op de jongste beurskoers (105,80 euro).

Solvay geeft zo 21,18 miljoen nieuwe aandelen uit, wat tegen 70,83 euro per stuk de beoogde 1,5 miljard euro opbrengt. Het resterende prijskaartje van Cytec financiert Solvay met schulden. Solvay plaatste onlangs al voor 3,25 miljard euro én 1,6 miljard dollar obligaties in de markt. Een volledige schuldfinanciering was geen optie, omdat Solvay bij de ratingbureaus de beoordeling 'kwaliteitspapier' voor zijn schulden dreigde te verliezen. 

Cytec is een Amerikaanse speciaalchemiegroep met een sterke positie in lichte composietmaterialen voor de luchtvaart. Dat soort materialen wordt ook steeds vaker gebruikt in auto's, wat de komende jaren voor een sterke groei moet zorgen. 

De aandeelhouders van Solvay kunnen per vier oude aandelen intekenen op één nieuw, tegen 70,83 euro per stuk. Dat is een korting van 33 procent op de beurskoers van woensdagavond, 105,80 euro.

Om de - veel kleinere - korting op de koers van donderdagavond te berekenen, hebben we de TERP nodig. Gewone stervelingen denken bij een terp aan een kunstmatige heuvel die je vaak in Nederland ziet. De iets nerdier soort denkt spontaan aan de 'Theoretical Ex-Rights Price'.

Stel dat Solvay ook vanavond op 105,80 euro sluit. Vanavond gaat immers het voorkeurrecht om tegen korting in te tekenen van de koers af. Per vier oude aandelen van 105,80 euro mag de aandeelhouder tegen 70,83 euro intekenen op één nieuw.

Na de kapitaalronde zal hij dus in plaats van vier vijf aandelen hebben die samen 494,03 euro kostten, gemiddeld dus 98,81 euro. Dat is dus de fameuze TERP. Het voorkeurrecht is dus ongeveer 7 euro waard, of een vierde van het koersverschil tussen 98,81 en 70,83 euro.

De intekenprijs van 70,83 euro biedt tegenover die koers een korting van 28 procent.

Nog anders gesteld: vanavond beschikt de Solvay-aandeelhouder in plaats van één oud aandeel ter waarde van (ongeveer) 105,8 euro, over één nieuw aandeel ter waarde van 98,81 euro plus een inschrijvingsrecht van bijna 7 euro.

Samen met Solvay lanceert ook Solvac  een kapitaalronde. Solvac is het familiale controlevehikel boven Solvay, met als enige actief een belang van 30,2 procent in de chemiereus. Om dat belang op peil te houden lanceert Solvac eveneens een kapitaalronde van 452 miljoen euro bij de aandeelhouders.

Hier kunnen aandeelhouders per vijf bestaande aandelen intekenen op twee nieuwe, tegen 74 euro per stuk. Dat is een korting van 37 procent op de slotkoers van woensdag. Net als bij Solvay loopt de intekenperiode van 4 tot en met 15 december.

Op de Brusselse beurs koerst Solvay  na de aankondiging van de details van de kapitaalronde wat lager. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud