Solvay en AB InBev houden race naar de bodem

©BLOOMBERG NEWS

De Bel20 is dinsdag met een fiks verlies gesloten. Ook de overige Europese beurzen gingen in het rood, maar het verlies van de Brusselse sterindex was opmerkelijk groter. Zwaargewicht AB InBev was de boosdoener na gemengde resultaten, maar ook Solvay ging na een kritisch rapport hard onderuit.

De Bel20 dook 1,8 procent lager naar 2.274,84 punten. AB InBev trok de index met een verlies van 3,2 procent tot 64,17 euro fors naar beneden. Maar ook de andere Bel20-leden konden geen vuist maken. Slechts drie wisten er uit het rood te blijven.

Een plotse opstoot van risicoaversie in de namiddag deed de Europese beurzen alsnog in het rood belanden. Terughoudendheid van het Duitse ministerie van financiën om het Europees reddingsfonds ESM een banklicentie te geven verzuurde het sentiment.

De Leuvense bierbrouwer AB InBev kwam met een gemengd kwartaalrapport op de proppen. De nettowinst kwam mede door een opvallend lage belastingsfactuur boven de verwachtingen uit, maar de andere lijnen van de resultatenrekening konden de prognoses niet echt inlossen. Vooral de ebitda-marge kreeg een duidelijke knauw en de verkochte biervolumes kwamen ook onder de verwachtingen uit.

Analisten zien weinig uitschieters in de resultaten. Marc Leemans van Bank Degroof blijft positief voor het aandeel 'maar na de recente rally was het aandeel geprijsd voor een betere operationele gang van zaken'. Voor Gerard Rijk van ING zijn de tegenvallende volumegroei en de impact van de zwakke ebitda cruciaal. 'De sterke nettowinst is verwacht maar te danken aan eenmalige elementen.'

Solvay stak in de loop van de namiddag de bierreus voorbij als grootste daler in de Bel20 en tikte een ferme 5,2 procent lager af op 8,58 euro. Bij de meeste analisten viel het kwartaalrapport van Solvay in de goede aarde, maar bij ING zijn Filip De Pauw en Fabian Smeets heel wat minder positief.

Ook zij trekken hun verwachting voor de bedrijfskasstroom dit jaar met drie procent op en verhogen het koersdoel van 75 naar 80 euro. Maar zelfs als Solvay de verwachtingen haalt, noteert het aandeel volgens de analisten veel te duur. Bovendien zijn de analisten er niet zo van overtuigd dat de hoge marges binnen de divisie 'consumer chemicals', de motor achter de recente tweedekwartaalcijfers zullen aanhouden. Die marges werden het voorbije kwartaal gesteund door de fors gestegen prijzen voor guargom. Sindsdien is de prijs voor het additief echter met ongeveer de helft gedaald. Ze zetten daarom het advies van 'houden' op 'verkopen'.

GBL zakte 1,3 procent tot 53,25 euro. Gisteren publiceerde de Frère-holding een halfjaarwinst die 71 procent boven die van vorig jaar uitkwam. Die stevige klim is te danken aan de lenteschoonmaak die GBL eerder dit jaar hield, toen het belangen in de chemiegroep Arkema en drankenbedrijf Pernod Ricard verkocht. De 'cash earnings', inkomsten uit dividenden werden licht getroffen door een lager dividend bij bouwgroep Lafarge.

Gedelegeerd bestuurders Gérard Lamarche en Ian Gallienne lieten niet in hun kaarten kijken wat betreft nieuwe investeringsopportuniteiten: 'We hebben een vijf- à tiental bedrijven in het vizier, waarvan er twee niet op de beurs staan. Maar dit is niet het ideale moment om op het gaspedaal te duwen. Het economische klimaat is nog veel te onzeker.'

Op de brede markt schreef Intervest Offices & Warehouses er 1,4 procent bij tot 19,80 euro. De halfjaarcijfers waren in lijn met de verwachtingen maar de vastgoedbevak stelt wel een verhoogd dividend van 1,70 à 1,80 euro in het vooruitzicht. Daarmee zou de bevak een punt zetten achter twee jaar van stevig gesnoei in het dividend en lijkt de nieuwe strategie van Intervest, kantoren én logistiek in plaats van louter kantoren, zijn vruchten af te werpen. Met een beurskoers van 19,72 euro is de historische korting tegenover de intrinsieke waarde bovendien weggewerkt.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud