Spanjaarden torsen 1.000 miljard schulden

Een Spanjaard protesteert bij de centrale bank tegen bijkomende besparingen die de Spaanse overheid wil opleggen. ©Bloomberg

De Spaanse overheid steekt voor het eerst meer dan 1.000 miljard euro in de schulden. Dat blijkt uit de jongste data van de Spaanse centrale bank, de Banco de España. De schuldenlast beloopt nu bijna 100 procent van de economie.

Alleen al in juni ging de Spaanse overheidsschuld met meer dan tien miljard euro omhoog. Dat is een stijging van 6,7 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het brengt de totale schuld nu op 1.007 miljard euro. Zo wordt dus voor het eerst de kaap van 1.000 miljard euro overschreden.

Ook de andere historische schuldenkaap van 100 procent van het bbp van Spanje komt nu in zicht. Momenteel komen de Spaanse schulden overeen met 98,4 procent van het bruto binnenlands product. De overheid hoopte aanvankelijk het jaar nog te kunnen eindigen met een schuld die gelijk is aan 98,9 procent van dat bbp, maar het ziet er hoe langer hoe meer naar uit dat het plafond van 100 procent toch gebroken zal worden. Het zou de eerste keer in meer dan een eeuw zijn dat het gebeurt.

Het bericht komt er net nu bekend raakt dat de economie van de eurozone deze lente tot stilstand is gekomen. Opvallend is wel dat Spanje, samen met Portugal, het in tegenstelling tot andere landen net opvallend goed doet met een herstel van 0,6 procent tijdens het tweede kwartaal.

De Duitse economie kromp tegen de verwachtingen in en Frankrijk raakt maar niet uit de economische stilstand. De discussie over het effect van de Europese besparingsdrang ligt daardoor weer op tafel.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud