Spanje fnuikt heropstanding Wall Street

De Amerikaanse aandelen doken onmiddellijk na de opening van de beurzen in New York stevig lager, maar slaagden er uiteindelijk in hun verlies te beperken. Iedereen wees opnieuw met een beschuldigende vinger naar de Europese schuldencrisis, dit keer gedirigeerd door Madrid.

Met zijn uitspraak ‘eigenlijk is er nog niets geregeld in Europa’, kreeg John Manley, hoofdstrateeg aandelen bij Wells Fargo Advantage Funds, de prijs van understatement of the month. ‘De Spaanse crisis is chronisch geworden. Bovendien is Spanje niet het enige probleem’, oordeelde hij.

Het beleggerspessimisme werd net als aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gedreven door de recordrentes op Spaans schuldpapier en een nieuw bezoek dinsdag van de troika- de EU-Commissie, de ECB en het IMF - aan 'partner in misery', Griekenland.

Een verklaring van een adviseur van de centrale bank van China dat de groei van de op één na grootste economie van de wereld in het derde kwartaal verder zou vertragen tot 7,4 procent, gaf extra voedsel aan het beurspessimisme.

Dat de euro op zijn laagste peil in vier jaar staat tegenover de dollar, vond de belegger ook niet leuk. Voor Amerikaanse bedrijven die exporteren naar de EU is dat slecht nieuws. De toon werd al voor de opening in Wall Street gezet, toen bleek dat de futures 1,4 procent lager noteerden op de Standard & Poors 500 Index, na twee weken van onafgebroken winsten.

Hamburgergigant McDonald’s had vorig kwartaal al last van de appelflauwtes van de euro omdat alle inkomsten buiten de VS moeten omgerekend worden in dollar. Maar ook de vertragende wereldeconomie maakt zijn big macs minder behapbaar. Ondanks de recessiebestendige ‘dollar menus’ of eurodeals.

De nettowinst kwam uit op 1,35 miljard dollar (1,12 miljard euro) of 1,32 dollar per aandeel. Een jaar eerder was dat nog 1,41 miljard dollar of 1,35 dollar per aandeel. De omzet bedroeg 6,92 miljard dollar. McDonald's zegt dat het verder zal blijven groeien, maar trager dan het voorbije kwartaal. De belegger sanctioneerde dat met een verlies van 2,88 procent tot 88,94 dollar.

De ster van de beursvloer heette Peet’s Coffee & Tea, dat instemde met een overnamebod van Joh. A Benckiser voor 1 miljard dollar of 73,50 dollar per aandeel. Dat is liefst 29 procent meer dan de slotkoers van vrijdag en dus sloot het aandeel niet verrassend met een winst van 27,80 procent tot 73,05 dollar.

Peet’s beschikt over circa 190 gespecialiseerde koffiehuizen en een keten van kruidenierszaken in de VS. De winst van de groep heeft de laatste tijd last van de gestegen koffieprijzen en steeds fellere concurrentie, maar de omzet in de kruideniersbusiness groeit gestaag. Zo maken Godiva-pralines sinds 2009 deel uit van het aanbod en dat heeft Peet’s geen windeieren gelegd.

United Technologies Corp (UTC) kwam met de melding dat de verkoop van Rocketdyne aan GenCorp Inc. rond is. UTC krijgt 550 miljoen dollar voor deze ruimtevaartspecialist die een onderdeel vormde van dochter Pratt & Whitney, één van de drie constucteurs van grote vliegtuigmotoren.

GenCorp, dat ondermeer raketmotoren maakt, wordt in één klap twee keer groter. Beleggers oordelen blijkbaar dat de overnameprijs aan de lage kant ligt. GenCorp uit Sacramento ging immers 12,30 procent hoger tot 7,58 dollar, UTC leverde 1,28 procent in tot 73,28 dollar.

Halliburton, dat diensten levert aan de olie-industrie, kwam met betere winstcijfers dan verwacht, 79 dollarcent per aandeel in plaats van 75. Het aandeel noteerde een tijdje onveranderd, maar werd uiteindelijk toch 2,40 procent duurder tot 31,51 dollar.

De Dow Jones eindigde op 12.721 punten of 0,79 procent lager en kon zo zijn openingsverlies meer dan halveren. De technologiebeurs Nasdaq slaagde erin zijn aanvankelijke pandoering van ruim twee procent te reduceren tot een verlies van 1,20 procent tot 2.890 punten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud