'Sterke balans Colruyt zet aan tot dromen'

©Jonas Roosens

Degroof Petercam stipt aan dat de 'enorme financiële slagkracht' van Colruyt aanzet tot 'fantaseren'. Vooral over hoe de retailer zichzelf mondjesmaat van de beurs kan halen door eigen aandelen in te slaan.

Beurshuis Degroof Petercam trekt zijn advies voor Colruyt  op van 'afbouwen' tot 'houden'. Het businessmodel van de Halse retailer bewijst nog altijd zijn verdiensten, zegt analist Fernand de Boer, die het marktaandeel de komende jaren verder ziet stijgen.

De winstgevendheid blijft ook op peil, wat in ruime mate aan de kalmere omgeving (lees: minder scherpe concurrentie) sinds de fusie van Ahold en Delhaize is toe te schrijven. Intussen is het prijsverschil met Lidl, de gevaarlijkste concurrent voor Colruyt, echter tot het laagste peil teruggevallen. Dat kan Colruyt ertoe aanzetten meer in prijzen te investeren. Ook Aldi trekt geld uit voor extra winkels en aanbod in de rekken. De Boer verwacht dan ook beperkte winstgroei in de komende jaren.

Anderzijds is het aandeel zowat 15 procent teruggevallen sinds de piek van juni 2016, zodat de waardering nu meer in lijn is met sectorgenoten. Colruyt koopt ook eigen aandelen in, al voor 100 miljoen euro sinds eind oktober. Gelet op de kaspositie die er op het einde van het boekjaar zal staan, zal Colruyt wellicht gebruik maken van de lagere koers om nog meer aandelen in te slaan, verwacht de analist. 'Tegen eind van het volgende boekjaar zal Colruyt netto zo'n 720 miljoen euro in kas hebben, een tiende van de boekwaarde', klinkt het. 

Slagkracht

Zo'n sterke balans laat Colruyt toe de inkopen van eigen aandelen tegen een stevig tempo voort te zetten. Door eigen stukken op te kopen haalt Colruyt mondjesmaat zichzelf van de beurs en moet de toekomstige winst over minder mondjes gespreid worden, wat zelfs bij een vlakke winstevolutie de winst per aandeel een boost geeft.

Maar er zijn scenario's die de analist zelf 'fantasierijk' noemt; De Boer wijst met een rekensommetje op de enorme financiële slagkracht van de groep. Indien het notoir schuldenaverse Colruyt zou opteren voor een 'normaal' schuldenlast van 2 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda), dan zou de slagkracht stijgen tot meer dan 2 miljard euro, of een derde van de huidige marktkapitalisatie. 'Met een free float (het percentage aandeel die niet in vaste handen zit, red.) van minder dan 48 procent vragen wij ons af waarom de familie het bedrijf niet van de beurs haalt.'

Het potentieel om eigen aandelen in te kopen zou alleszins een bodem moeten leggen onder de koers, denkt de analist. Op basis daarvan verhoogt hij zijn advies en plakt hij een koersdoel van 48 euro op het aandeel. Voordien was dat 51 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud