Strijd om Waalse steengroeve

De Bel20 eindigde 0,6 procent hoger, maar dat is toch minder goed dan de meeste West-Europese beurzen. Steengroeve-aandeel Cimescaut werd geschorst, donderdag wordt een uitspraak verwacht in de zaak Carrières d'Antoing waar ook CBR aanspraak op maakt.

Toezichthouder FSMA schorste de handel in Cimescaut (slotkoers dinsdag 1.089 euro) op vraag van het bedrijf zelf. Het aandeel noteert sinds 1925 in Brussel op de fixingmarkt. De handel wordt pas hervat van zodra adequate informatie is gepubliceerd', aldus de FSMA. Dat zal morgen om 15u gebeuren, want Cimescaut geeft dan een persconferentie.

Waar die informatie over zal gaan, is officieel niet bekend, maar het betreft zo goed als zeker een nieuwe ontwikkeling in het al lang aanslepende gevecht tussen Cimescaut en cementgroep CBR om steengroeve Carrières d'Antoing. 

In 2009 lichtte CBR, dat al 60 procent had van Carrières d'Antoing, een optie op de 40 procent in handen van Cimescaut. CBR beriep zich op het overlijden van enkele aandeelhouders van Cimiscaut, een 'significante wijziging' in die aandeelhoudersstructuur was een voorwaarde om de optie te lichten.

Cimescaut pikte dat niet en stapte naar de handelsrechter die de klager gelijk gaf in juni 2011, CBR ging in beroep en kwam in januari 2013 als winnaar uit de strijd, waarop Cimescaut cassatieberoep aantekende. Morgen donderdag zou de uitspraak in cassatie vallen.

KBC (46,16 euro, +2,3%) stond lang op kop in de Bel20 maar werd nog voorbijgestoken door Bekaert. Het aandeel ging even tot drie procent hoger. Meer dan waarschijnlijk ligt een lovend rapport uit Londen aan de basis van de nieuwe koersverhoging. Berenberg Bank nam de financiële sector onder de loep en distilleerde daaruit een paar winnaars op lange termijn. En de bank van hier is daar één van. 

Van alle banken die Berenberg onder de loepe nam, krijgen enkel KBC, ING, het Deense DNB, Swedbank, het Zwitserse EFG International, UBS en HSBC een koopadvies mee. Van al die banken hebben er al wel vier, inclusief KBC, hun koersdoel bereikt. Voor KBC ligt dat op 44,0 euro. De winst per aandeel van KBC zou dit jaar met 39 procent toenemen en volgend jaar nog eens met 12 procent, zo schat Berenberg.

Voor de derde dag op rij ging tankerrederij Euronav (9,86 euro, +3,7%) hoger. Het investeringsverhaal van de 15 tankers van voorzitter Marc Saverys heeft nog steeds niet aan overtuigingskracht ingeboet, zo blijkt. In het zog van de tankers stoomden ook de drogebulkschepen van Bocimar stevig door, want moeder CMB (21,35 euro, +6,0%) ging er eveneens stevig op vooruit. De gastankers van Exmar (11,05 euro, +1,6%) van broer Nicolas Saverys voeren van een klein verlies naar een behoorlijke winst.

Ook aan de koersklim van dierenpark Pairi Daiza (47,98 euro, +2,7%) komt voorlopig geen einde. Dinsdag kwam na beurs de melding dat oprichter en grootaandeelhouder Eric Domb vorige week het belang van het Waalse gewest (15,3%) had overgenomen tegen 40 euro per aandeel. Dat belet niet dat het aandeel vandaag opnieuw bijna 3 procent steeg. Daarmee heeft Domb al 6 miljoen van zijn investering van 6,8 miljoen terugverdiend. 

Recticel (6,50 euro, -0,6%), de producent van matrassen en isolatiemateriaal en profielenmaker Deceuninck (2,11 euro, -1,4%) , twee aandelen die sinds begin dit jaar behoorlijk stegen, leverden voor de tweede dag op rij in.

Jojo-aandeel Cardio3Biosciences (41,48 euro, +7,5%)  moest dinsdag terrein prijsgeven, maar zette vandaag zijn opmars opnieuw verder, zij het na een kort verblijf in het rood tijdens de voormiddag. Het biotechbedrijf ging begin juli vorig jaar voor 16,65 euro naar de beurs. Cardio3 herprogrammeert stamcellen tot hartcellen en geneest zo extreem zieke hartpatiënten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud