Tack blaast fusie Picanol en Tessenderlo af

©Thomas De Boever

Het water tussen Luc Tack en de aandeelhouders van Tessenderlo is te diep.

Luc Tack, hoofdaandeelhouder van Picanol en Tessenderlo , kondigde in december aan de twee bedrijven onder één dak te willen brengen. Dat voorstel botste evenwel op grote kritiek bij de aandeelhouders van het chemiebedrijf Tessenderlo

'De deal lijkt vooral opgesteld in het voordeel van Luc Tack. We hebben ernstige bedenkingen', luidde de analyse van het invloedrijke adviesbureau ISS eerder. Ook een bestuurder van Berkshire Hathaway, de holding van superbelegger Warren Buffett, maakte de transactie met de grond gelijk. 

BIO Luc Tack
  • 53 jaar.
  • CEO van de weefgetouwenproducent Picanol.
  • Co-CEO van het chemiebedrijf Tessenderlo Group.
  • Controleert bijna 90 procent van Picanol.
  • Sinds november 2013 is Picanol de grootste aandeelhouder van Tessenderlo.
  • Tack controleert 34,5 procent van Tessenderlo (via Picanol en Symphony Mills)

De voorbije weken werd onderhandeld om de voorwaarden van de fusie aan te passen zodat die voor alle partijen aanvaardbaar zouden zijn. Dat bleek echter onmogelijk. Het water tussen Luc Tack en de anderen bleek te diep. 'Op dit moment', staat te lezen in een persbericht.

Picanol (lees: Tack) 'betreurt dat de transactie niet kan worden afgerond', maar hij 'zal Tessenderlo verder actief blijven steunen'. 

Voor beide bedrijven verandert dus niets. Een fusie zou operationeel sowieso weinig veranderd hebben. De synergiemogelijkheden waren uiterst beperkt. En ook de argumenten over geografische diversificatie, stabielere kasstromen en goedkopere toegang tot schulden ging er niet bij alle aandeelhouders in.

 

 

> Tack redde met een kapitaalinjectie Picanol in 2009 van de afgrond en werd in één klap de grootste aandeelhouder van het weefmachinebedrijf. Intussen heeft hij bijna 90 procent van Picanol in handen.

> Tack maakte van Picanol een uiterst rendabel bedrijf. De cash die Picanol sindsdien oppotte, zette hij in 2013 aan het werk door een belang van 27,5 procent in chemiebedrijf Tessenderlo te kopen.

> Via de beurs bouwde Picanol, en Tack in eigen naam, het gezamenlijke belang in Tessenderlo op tot net onder 30 procent.

> Tack legt bij Tessenderlo het verkoopproces van de buizendivisie ingezet onder de vorige CEO - stil. Een verkoop zou volgens analisten mogelijks 160 miljoen euro hebben opgeleverd, waarmee de balans kon versterkt worden.

> Eind 2014 start Tessenderlo om de balans te versterken en investeringen mogelijk te maken - een kapitaalverhoging van 175 miljoen euro met voorkeurrecht. Picanol deed zijn duit in het zakje, en kocht nog extra voorkeurrechten via de beurs.

> Resultaat: Tack had na de transactie rechtstreeks en onrechtstreeks meer dan 30 procent van Tessenderlo. Volgens de Belgische overnamewetgeving is bij overschrijden van die drempel een overnamebod verplicht, maar die regel geldt niet indien dat gebeurt bij een kapitaalverhoging.

> Momenteel hebben Tack en Picanol 34,5 procent van Tessenderlo. Tack is CEO en hoofdaandeelhouder van zowel Picanol als Tessenderlo. Zijn rechterhand Stefaan Haspeslagh is voorzitter van beide bedrijven.

> In december kondigde Tack aan Picanol en Tessenderlo te willen fuseren. De transactie is op zo’n manier gestructureerd dat Tack na afloop 57 procent van de fusiegroep zou bezitten. Picanol herdoopt tot Picanobel vervelt tot een monoholding.

> De aandeelhouders van Tessenderlo komen in opstand. Tack begint onderhandelingen om het fusievoorstel aan te passen. Maar er is onvoldoende draagvlak voor een akkoord dat beide partijen tevreden stemt. Tack blaast de fusie af. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud