Tankstations, potten en pannen kleuren Wall Street

In New York gingen de aandelenbeurzen donderdag gezapig hoger. Het lichte optimisme na de Fed-notulen en goede cijfers over de Chinese en Amerikaanse industrie werden overschaduwd door een stijging van de werkloosheidsaanvragen. Retailers, een tankstationdeal en kookpotten brachten leven in de brouwerij.

Eerst even het economische plaatje. Vorige week waren er 326.000 nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten. Dat waren er 28.000 meer dan de week voordien en ook meer dan verwacht (310.000). De hapering van de arbeidsmarkt staat in schril contrast met de Amerikaanse industrie, die volgens een rondvraag bij de aankoopdirecteurs op hogere toeren draait. Ook de verkoop van bestaande woningen, die voor het eerst dit jaar een stijging kende – dankzij het warmere weer -, was een meevaller.

Uit de Fed-notulen bleek woensdagavond dat het stimulusprogramma – dat stapsgewijs wordt afgebouwd – de inflatie niet fors aanwakkert, wat beleggers geruststelde. Intussen is de Federal Reserve wel haar exitstrategie aan het voorbereiden, maar voorlopig gaat het enkel om een denkoefening; beslissingen over wanneer de rente mogelijk een eerste keer de hoogte ingaat, zijn nog niet genomen.

De Dow Jones klokte een bescheiden 0,1 procent hoger af op 16.543,08 punten. De andere indexen boekten iets grotere winsten: de S&P500 0,2 procent en de Nasdaq 0,55 procent.

Best Buy won 3,4 procent. De omzet van de keten van consumentenelektronica bleef in het eerste kwartaal onder de verwachtingen en de vergelijkbare verkoop daalde met 1,3 procent. De aangepaste winst per aandeel (33 cent) kwam echter hoger uit dan de gemiddelde analistenraming. En topman Hubert Joly maakte zich sterk dat Best Buy de voorbije maanden marktaandeel won in de VS.

De warenhuisketen Sears, die gecontroleerd wordt door de hefboomfondsbeheerder Edward Lampert, zag in het eerste kwartaal het verlies aanzwellen van 279 tot 402 miljoen dollar. De omzet kromp 6,8 procent tot 7,88 miljard dollar. Het was het 29ste kwartaal op rij dat Sears minder verkocht. Lampert, die tevens CEO en voorzitter is, probeert al geruime tijd het tij te keren via onlineverkoop, getrouwheidsprogramma’s en de verkoop van activa, maar tot dusver zonder veel resultaat. Sears Holding steeg niettemin 4,2 procent.

In het kader van een strategische transformatie, waarbij de focus op de productie van olie en aardgas komt te liggen, verkoopt Hess Corp. zijn tankstations aan Marathon Petroleum voor 2,6 miljard dollar in contanten. Alles samen gaan 1.342 stations over langsheen de Amerikaanse oostkust. Door de deal wordt Marathon Petroleum een van de grootste brandstofretailers in de VS, met benzinepompen in 23 staten. Hess won 1,1 procent.

Voor een van de beste beursprestaties tekende Williams-Sonoma. De verkoper van huisraad schoot 8,2 procent hoger nadat hij zijn jaarwinstprognose optrok. In plaats van hoogstens 3,15 dollar per aandeel zou er nu 3,17 dollar winst gemaakt worden. In het eerste kwartaal overtrof de winst van 48 cent per aandeel overigens de verwachtingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud