Techno-optimisme overstemt sombere cijfers

Wall Street had in de vroege handel last van tegenvallende macro-economische indicatoren, maar trok zich later op aan de beter dan verwachte cijfers waarmee enkele bedrijven al kwamen.

De Dow Jones sloot 0,3 procent hoger. De Nasdaq verstevigde de winst naar 0,8 procent.De macro cijfers die gisteren in de VS bekend werden, ontgoochelden. Meer werkloosheidsaanvragen dan verwacht, de verkoop van bestaande woningen viel tegen en ook de Philly Fed, een belangrijke indicator van de nijverheid, stelde teleur. Tochbepaalden die cijfers niet de hele dag de handel.

De warenhuisketen Safeway kreeg een klap van 4,2 procent en sloot op 15,80 dollarprocent. De nettowinst ging 16 procent lager in het tweede kwartaal. De keten vecht om haar klanten, tegen de lokroep van Wal-Mart en Target in, en verhoogt de publiciteitsinspanningen.

Ook Morgan Stanley (-5,3%) kwam met resultaten. Het beurshuis kreeg klappen in zijn obligatiehandel. Het lijkt er sterk op dat grote klanten hun vertrouwen verloren in de kwaliteit van het beurshuis, dat een ratingverlaging van Moody’s te slikken kreeg. Bij Goldman Sachs was de obligatiehandel net de sterkhouder van de kwartaalresultaten. Morgan Stanley houdt vol dat eind juni het effect van de ratingverlaging wegebde.

De investeringsmaatschappij Blackstone hield bij het slot 0,8 procent winst over, omdat ze met haar weliswaar lagere cijfers de marktverwachtingen nog overtrof.

Veel technologieaandelen koersten hoger op basis van hun eigen resultaten. Zo slooteBay, dat sterke inkomsten rapporteerde, 8,6 procent hoger. Ook een mooie klim boekteIBM (+3,8%), dat woensdag nabeurs zijn winstverwachting naar boven bijstelde.

Een opvallend verschil bij de chipmakers: Qualcomm (+4,3%) surft hoger, omdat het alsgrootste verkoper van chips voor mobiele telefoons merkt dat consumenten buiten Europa en Noord-Amerika overstappen naar duurdere telefoons. Intel (-0,6%)daarentegen, producent van chips voor onder andere pc’s, daalt omwille van de afremmende groei in China.

Van dat laatste kan ook de softwarereus Microsoft last hebben. Het aandeel koerste in afwachting van de resultaten (nabeurs) echter licht hoger (+0,7%).

Van de omzetcijfers van Google- ook nabeurs - werd meer verwacht: het aandeel won 2,1 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud