Techreuzen houden Nasdaq boven recordpeil

Amazon is de sterkste stijger van het technologieclubje. ©BELGAIMAGE

Nadat de technologie-index gisteren al de kaap van 2000 punten had genomen, duwen Google en Amazon de Nasdaq vrijdag weer een trapje hoger.

Drie giganten uit de technologiewereld – Google, Microsoft en Amazon – deden donderdag nabeurs hun boeken open. Stuk voor stuk konden ze met goed nieuws uitpakken. En dat vertaalt zich in winst voor de Nasdaq. Nadat die donderdag al een 15 jaar oud record had gesloopt, staat de index opnieuw 0,7 procent hoger op 5.093 punten.

Sterkste stijger van de drie techreuzen is Amazon, met een winst van 14,1 procent tot 445,10 dollar. De onlineretailer boekte in het eerste kwartaal 15 procent meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Van de 22,7 miljard dollar bleef aan het onderste lijntje wel niets meer over, met een nettoverlies van 57 miljoen dollar.

Maar dat komt vooral doordat het bedrijf fors investeert in magazijnen, personeel en allerhande projecten zoals eigen filmstudio's om de concurrentie met Netflix aan te gaan. Beleggers kunnen zich duidelijk vinden in die aanpak.

Bij Microsoft mag nieuwe CEO Satya Nardella dan weer opgelucht adem halen. Zijn nieuwe strategie lijkt vruchten af te werpen. De computergigant focust vandaag meer op cloud-diensten en duurdere versies van diensten voor computerservers dan op de traditionele software voor PC's en laptops.

De omzet steeg in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar met 6 procent tot 21,7 miljard dollar. De nettowinst daalde wel wat, van 5,7 miljard dollar tot 5 miljard dollar. De integratie van de mobieltjestak van Nokia, die werd vorig jaar ingelijfd, brengt nog kosten met zich mee, luidt de verklaring. Het aandeel schiet 10,5 procent hoger naar 47,87 dollar. 

De cijfers van Google kleuren dan weer groen met dank aan hogere advertentie-inkomsten. De nettowinst bedroeg 3,6 miljard dollar, tegen een kleine 3,5 miljard dollar een jaar eerder. De omzet steeg met 12 procent tot 17,3 miljard dollar. Dat laat het aandeel 3,3 procent hoger koersen naar 565 dollar. 

De twee andere sterindexen vieren niet mee met het technologiefeestje. De Dow Jones houdt het bij een winst van 0,1 procent, de S&P 500 doet er 0,3 procent bij.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud