Telecom in de kijker op Wall Street

Wall Street trappelde ter plaatse nadat de Dow Jones woensdag zijn eerste slotrecord van het jaar op zak had gestoken. Dat gold niet voor de telecomaandelen die hoger schoten na overnameberichten. De Dow Jones zakte 0,1 procent, de Nasdaq won 0,3 procent.

Voorbeurs bleek dat de Amerikaanse consument in maart weer de weg naar winkelcentra en autodealers heeft gevonden, na de strenge wintermaanden. De particuliere uitgaven stegen tegenover februari met 1 procent. Woensdag gaf de Federal Reserve al aan dat de Amerikaanse economie profiteert van de versnelling van de particuliere consumptie.

In de weinig beweeglijke Dow Jones was Merck de koploper met een winst van 1,8 procent tot 59,62 dollar. Nu het Britse Reckitt Benckiser niet langer geïnteresseerd is in Mercks’ voorschriftvrije geneesmiddelen staat de volgende kandidaat al klaar. Volgens bronnen van Bloomberg zou het Duitse Bayer 14 miljard dollar veil hebben voor de divisie.

De telecomsector tekende voor de grootste koersschommelingen. En wel omdat Sprint (+2,7%) een overnamebod overweegt op T-Mobile US (+8,1%). AT&T (-0,3%) zou dan weer DirecTV (+4,1%) hebben benaderd voor een overname. Het satellietelevisiebedrijf is 40 miljard dollar waard.

Ook Viacom (-1,8%) breidt uit. De mediagroep koopt de Britse zender Channel 5 voor 450 miljoen pond. Viacom heeft onder meer de zenders Nickelodeon en MTV in huis. De groep rapporteerde bovendien beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Yelp kende ook een sterk kwartaal met een omzetgroei van maar liefst 66 procent. Dat geeft de recensiewebsite voldoende vertrouwen om zijn omzetprognose voor het volledige jaar te verhogen. Het aandeel schoot 9,8 procent hoger tot 64,02 dollar. Yelp, dat sinds 2012 op de beurs noteert, wees in 2009 een overnamebod van Google af.

Het kwartaalrapport is een opsteker voor de internetbedrijven die vorige maand flinke koersverliezen leden omdat hun waarderingen plots sterk in vraag werden gesteld. De technologiezware index Nasdaq zakte in april met 2 procent, terwijl de brede S&P500-index 0,6 procent won.

Visa (+1,7%) jammert dan wel dat de sancties tegen rijke Russen zijn inkomsten kunnen schaden, concurrent Mastercard (+0,9%) heeft er voorlopig geen last van. De winst van die laatste steeg het voorbije kwartaal met 14 procent tot 870 miljoen dollar, het aantal transacties nam toe met 10 procent.

Ford (-1,5%), tot slot, heeft een nieuwe CEO. Mark Fields (53), de operationeel directeur van de autobouwer en rechterhand van de vorige topman Alan Mulally (68), is een erg voor de hand liggende keuze, al duurde de zoektocht wel twee jaar. Mulally, die in 2006 overkwam van Boeing, loodste Ford door één van de zwaarste crisissen uit zijn geschiedenis.

Beleggers focusten op de zwakke aprilmaand. Ford verkocht 1 procent minder wagens dan vorig jaar. In totaal bracht het bedrijf 211.126 auto's aan de man. Concurrent GM deed het daarentegen veel beter, met een toename van de verkoop met 6,9 procent tot ruim 254.00 wagens.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud