Telenet scherpt record aan

De Brusselse beurs zette de beursweek net als de andere Europese markten in met winst. Uitblinkers waren Bekaert en Telenet, dat na een koopadvies van Credit Suisse zijn recordkoers scherper stelde. Aan het andere uiteinde stond Belgacom.

Op Euronext Brussel was de stemming net als elders in Europa gematigd positief. De Bel20 ging voor de derde dag op rij hoger en sloot op 2.636,87 punten, een winst van 0,3 procent. Tegenover 12 stijgers stonden 8 dalers in de beursbarometer.

Bekaert was de primus met een koerswinst van 3,6 procent tot 83,35 euro. De staaldraadgroep, die een grote blootstelling heeft aan China, spon onder meer garen bij nieuws uit het Verre Oosten. Hoewel de Chinese inflatie in november uitkwam boven 5 procent, hield Peking de rente onverwacht stabiel.

In het zog van Bekaert won Telenet 2,8 procent tot 31,39 euro, een nieuwe recordkoers. Het Londense beurshuis Credit Suisse trok maandag zijn koersdoel voor het kabel- en televisiebedrijf op van 30 naar 34 euro en handhaaft het koopadvies.

Credit Suisse-analist Paul Sidney denkt dat de aandeelhouders van Telenet de komende jaar een bonanza mogen verwachten. 'We geloven dat Telenet een duurzame jaarlijkse uitkering zal afleveren die de vrije kasstroom overstijgt en de komende drie jaar een dividendrendement van meer dan 15 procent zal opleveren.' De analist mikt op een jaarlijkse uitkering van 4,9 euro per aandeel over de boekjaren 2010, 2011 en 2012.

Aan het andere uiteinde stond rivaal Belgacom. De telecomoperator verloor 3,2 procent tot 25,40 euro. Belgacom ziet de geraamde schade in de rechtszaak van mobilofonierivalen KPN (BASE) en Mobistar oplopen tot 1,84 miljard euro. Dat blijkt uit een tweede voorlopig verslag van de experts die werden aangesteld door de Brusselse rechtbank van koophandel. In hun eerste verslag bedroeg de schade maximaal 1,53 miljard euro. Belgacom analyseert het rapport en zal in de komende weken 'in detail' reageren.

'Het ziet er naar uit dat de experten bij hun oorspronkelijke conclusie blijven', stelt Bank Degroof-analist Siddy Jobe in een reactie. 'Dat is uiteraard slecht nieuws voor Belgacom, aangezien we denken dat de rechtbank de visie van de experts zal volgen.' Bank Degroof handhaaft het 'houden'-advies, maar stipt aan in zijn prognoses nog geen rekening te houden met eventuele cashuitgaven verbonden aan de rechtszaak.

Buiten de Bel20 had Devgen de omzetwaarschuwing van een paar weken geleden nog steeds niet verteerd. De Gentse biotechnologiegroep zakte opnieuw 3,4 procent naar 5,12 euro, de laagste koers in ruim anderhalf jaar. Het contrast met ThromboGenics was groot: de biotechgroep haalde recent nog vlot 56 miljoen euro op en koerste opnieuw 4,1 procent hoger naar 21,85 euro, een record.

Intervest Offices noteerde 1,9 procent lager op 22,92 euro. VastNed O/I, de Nederlandse grootaandeelhouder van de kantorenbevak, voert fusiegesprekken met een andere Nederlandse vastgoedgroep, Nieuwe Steen. VastNed ging in reactie 6 procent hoger, bij Intervest Offices was er dus geen koersreactie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud