Teleurstellend Wal-Mart krijgt tik op Wall Street

Het einde van de Amerikaanse vastgoedcrisis lijkt in zicht, maar dat stemde Wall Street maar voorzichtig positief. Een tegenvallende winstprognose bezorgde Wal-Mart een kater. Goede kwartaalresultaten stuwedn Cisco de hoogte in.

Het aantal bouwvergunningen in de VS steeg in juli met 6,8 procent. Dat is een duidelijk indicatie dat de bouwactiviteit herleeft. Toch gaan de beurzen op Wall Street niet fors de hoogte in. De Dow Jones won 0,7 procent tot 13.250 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 1 procent.

In het tweede kwartaal boekte Wal-Mart 5,7 procent meer nettowinst. De grootste retailer en grootste privéwerkgever ter wereld sloot de periode tussen april en juni af met nettowinst van 4 miljard dollar. De omzet steeg met 4,5 procent tot 113,5 miljard dollar. De goede kwartaalresultaten zetten het concern aan zijn winstprognose te verhogen. Wal-Mart mikt nu op een nettowinst per aandeel tussen 4,83 tot 4,93 dollar.

Ondanks de goede resultaten krijgt het aandeel op de beurs toch een stevige tik. De koers daalde 3,1 procent tot 72,15 dollar. Aanleiding is de ontgoocheling bij beleggers over de bescheiden verhoging van de winstprognose. Analisten stelden immers voor de publicatie van de kwartaalresultaten al een winst van 4,93 dollar in het vooruitzicht. Nu blijkt dat de retailreus ondanks de goede resultaten toch niet boven de verwachte winst per aandeel bij analisten gaat.

Op de resultaten van Cisco Systems reageren beleggers wel aangenaam verrast. Ze stuwden het aandeel op Nasdaq 9,6 procent de hoogte in tot 19,02 dollar. De verhoging van het dividend met 75 procent van 8 naar 14 dollarcent is daar niet vreemd aan. De verhoging bewijst volgens The Wall Street Journal de transformatie van de netwerkproducent van snel groeiende start-up naar een matuur bedrijf.

Dat de transformatie niet zonder groeipijnen verloopt, bewees Cisco vorige maand door 1.200 banen te schrappen. In 1999 was het bedrijf nog het ultieme dotcomaandeel met stelselmatig tweecijferige groei. Nu de groei enigszins vertraagt achten beleggers de tijd rijp om een deel van de geldberg van 49 miljard dollar hun richting te zien uitvloeien. Cisco geeft gehoor aan de verzuchtingen van zijn aandeelhouders en verhoogt zijn dividend dus fors.

Facebook en koersdaling, het lijken wel synoniemen op Wall Street. Donderdag verloor het aandeel opnieuw 6,3 procent tot 19,87. Daarmee wordt opnieuw pijnlijk duidelijk dat de sociale netwerksite veel te duur naar de beurs trok. De eerste notering 90 dagen geleden bedroeg 38 euro. Vanaf die eerste dag boert het aandeel systematisch achteruit.

Oorzaak van de nieuwe koersduik is het aflopen van het 'slot' op het pakket Facebook-aandelen van grootaandeelhouders als Goldman Sachs, Accel Partners en Microsoft. Daardoor zijn 270 miljoen extra aandelen vrij verhandelbaar. En daarmee is het einde van de rit nog niet in zicht. In de komende maanden tot februari overspoelen nog eens 1,9 miljard aandelen de markt. Dat is viermaal zoveel als de 457 miljoen aandelen die bij de beursgang zijn aangeboden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud