Advertentie

Terreurvrees blijft Vranken parten spelen

Druivenoogst in de Champagne. Het warme weer in de maanden juli, augustus en september heeft most van uitstekende kwaliteit opgeleverd. ©REUTERS

De champagneproducent zag zijn verkoop in het derde kwartaal licht dalen. Na de aanslagen van eind 2016 en deze zomer krijgen de Franse restaurants nog steeds minder klanten over de vloer.

Vranken-Pommery Monopole realiseerde in het derde kwartaal 4,4 procent minder omzet dan een jaar eerder, 59,2 miljoen euro om precies te zijn. De verkoop van champagne, die voor meer dan 80 procent van de groepsomzet tekent, nam met 1,2 procent af.

De daling is volledig te wijten aan de problemen in de Franse restaurantsector, zegt Vranken in een persbericht. De opeenvolgende terreuraanslagen in Frankrijk hebben nog steeds een impact op het restaurantbezoek, en dus ook op de consumptie van champagne in die restaurants.

Buiten Frankrijk doet de champagneverkoop het wel goed. Onder meer in Japan en Australië kent de parelende wijn steeds meer succes.

Ook de andere wijnen die Vranken in portefeuille heeft - roséwijnen uit de Provence en 'vin gris' uit de Camargue - zijn meer en meer in trek. In Noord-Amerika groeide de verkoop in de eerste negen maanden van het jaar zelfs met meer dan 10 procent.

Vranken geeft geen doelstellingen voor het hele jaar aangezien het om een seizoensgebonden activiteit gaat. Het zwaartepunt van de verkoop valt steevast in het vierde kwartaal.

De onderneming van de tot Fransman genaturaliseerde Limburger Jean-Paul Vranken is wel lyrisch over de kwaliteit van de oogst 2016. Die was 'onwaarschijnlijk en onverwacht' en heeft most van hoogstaande kwaliteit opgeleverd.

Behalve in champagnes met jaartal - de zogenaamde 'millésimés' - zal daar niet direct iets van te merken zijn in de champagne die u in de winkel koopt. Champagnehuizen stellen hun product immers samen door wijnen van verschillenden druiven, wijngaarden en jaartallen te mengen zodat ze een constante kwaliteit en een eigen karakter kunnen voorleggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud