Thrombogenics heeft tegenslagen helemaal verwerkt

De Bel20 sloot met 0,6 procent winst. Nyrstar kreeg een rake tik terwijl Thrombogenics de klappen van vorige maand al helemaal te boven is gekomen.

Nyrstar was de grootste daler binnen de Bel20 en zakte 7,6 procent tot 4,10 euro, het laagste peil in drie jaar tijd. De koersdaling kwam er na alweer slecht nieuws uit Finland, waar de productieproblemen van de zink- en nikkelmijn Talvivaara maar niet opgelost geraken. Deze keer waren overstromingen de boosdoener. Beleggers zijn het blijkbaar beu en geven het vertrouwen in Nyrstar-topman Roland Junck stilaan op.

D’Ieteren won 0,5 procent tot 33,57 euro. Het aantal auto-inschrijvingen in België daalde de voorbije zes maanden met 12,6 procent. De merken die D’Ieteren in België verdeelt - Volkswagen, Audi, Seat, Skoda en de luxemerken Bentley, Lamborghini, Bugatti en Porsche - kenden in het eerste halfjaar een verkoopdaling van zo'n 10 procent. Alhoewel het een moeilijk halfjaar was, is er ook een lichtpunt. Het marktaandeel van D'Ieteren groeide tot 22 procent, tegenover 21,4 procent in het eerste halfjaar van 2011.

'Maar vergeet niet dat de distributietak slechts 15 à 20 procent van de bedrijfswaarde voor zijn rekening neemt', merkt een analist op. De grootste waarde zit namelijk bij Belron, gekend van Carglass. 'En daar zien we niet meteen elementen die de koers een duwtje kunnen geven', klinkt het bij Bank Degroof. Bij KBC Securities is toch een meer positieve toon te horen. 'We verwachten bij Belron toch beterschap in het tweede halfjaar, onder andere dankzij de eerste effecten van de kostenbesparingen.' Het blijft bovendien wachten op wat de groep met de opbrengsten van de verkoop van Avis Europe gaat doen.

Elia won 0,6 procent tot 32,69 euro. 'Dit aandeel is zeker een blik waard in de huidige turbulente beurstijden. Een veilige haven met opwaarts potentieel in Duitsland', schrijft Bank Degroof in een rapport. 'Vergelijk het met een obligatie met inflatiebescherming en met wat groeipotentieel erbij', klinkt het. Elia werd destijds bij de beursgang dan ook gepromoot als het nieuwe goedehuisvaderaandeel bij uitstekt.

'De tarieven die monopolist Elia in België mag aanrekenen, liggen vast tot 2015 waardoor de winsten eenvoudig te voorspellen zijn. Bovendien zijn de Belgische inkomsten van Elia gelinkt aan de tienjaarsrente op Belgische overheidsobligaties, wat meteen een goede beleggersbescherming biedt tegen inflatie.'

En dan zijn er de Duitse activiteiten, die na de overname van 50Hz, wel eens positief kunnen verrassen dankzij een gunstig regelgevend kader. 'Het potentieel in Duitsland, waar de wettelijk bepaalde vergoeding op geinvesteerd kapitaal hoger ligt dan in België, wordt door de markt onderschat', aldus Marc Leemans.

Elia kocht in 2010 een belang van 60 procent in zijn Duitse sectorgenoot 50Hz voor 278 miljoen euro, wat een aanzienlijke korting inhield tegenover de boekwaarde. Vorig jaar kreeg Elia al 13 procent van de investeringsbedrag terug in de vorm van dividenden. 'En we denken dat er meer komt', aldus Leemans die een koopadvies (accumulate) en een koersdoel van 35 euro heeft.

Thrombogenics steeg met 6,2 procent tot 23,26 euro. Daarmee is de tegenslag van begin juni - toen het bedrijf tegenvallende resultaten van een thrombose-onderzoek rapporteerde - weggewerkt.

Het biotechaandeel kwam bij de halfjaarlijkse rondvraag van De Tijd bij beursanalisten als het favoriete aandeel op Euronext Brussel uit de bus. Deze zomer al zal duidelijk worden of het bedrijf zijn favorietenstatus kan waarmaken. 26 juli staat al in het vet aangekruist bij elke aandeelhouder. Dan oordeelt een adviescomité of de FDA op 17 oktober al dan niet zijn fiat moet geven voor de lancering van het oogmedicijn Ocriplasmine.

Gisterochtend meldde Thrombogenics dat de FDA de zogeheten 'priority review' voor Ocriplasmine heeft aanvaard. Die voorkeursbehandeling wordt in principe enkel gegeven aan echt innovatieve medicijne. De aanvaarding is alvast een stap in de goede richting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud