Thrombogenics likt zijn wonden

Brussel ging net als de andere Europese beurzen hoger. De Bel20 won een halve procent tot 3.166 punten.

Meer dan een derde van de Bel20-stijging was te danken aan UCB dat met 2 procent aantrok tot 63,35 euro euro. Barclays heeft zijn koersdoel voor het farma-aandeel verhoogd van 64 tot 73 euro, en zijn koopadvies herhaald.  

De analisten hebben de geneesmiddelen voor immunologische aandoeningen onder de loep genomen. Voor Cimzia, UCB's middel tegen reuma, schatten ze de piekomzet in 2020 op 2 miljard euro, wat 500 miljoen meer is dan de consensus.

Vimpat (epilepsie) en Neupro (Parkinson) zijn de twee andere nieuwe geneesmiddelen van de farmagroep. De drie samen zullen in 2020 voor een piekomzet van 3,1 miljard euro zorgen. In het tweede kwartaal verwachten de analisten voor de drie middelen een omzet van zowat 370 miljoen euro (jaar-op-jaar +27%). 

Voor de grotere koersverschillen moeten we naar de brede markt. Daar herstelde Thrombogenics 4,8 procent tot 9,14 euro na het forse verlies op dinsdag (7,4%). Toen werd bekend dat het biotechbedrijf te maken heeft met een lastige aandeelhouder. Guy Wyser-Pratte (74), in de Amerikaanse pers de peetvader van aandeelhoudersactivisme genoemd, vraagt Thrombogenics om meer transparantie over de strategische denkoefening. 'Er zijn berichten in de media geweest van overnamebiedingen van 1,3 miljard euro. Waarom zijn ze daar in godsnaam niet op ingegaan? We eisen uitleg.'

Nog in biotechland klom IBA met 3,2 procent tot 11,90 euro. De Waals-Brabantse medische specialist mag een Cyclone70 installeren in Moskou. Het contract is 12 à 15 miljoen euro waard en IBA krijgt een 'significante' voorafbetaling. De inkomsten van dergelijke grote deals worden meestal over drie jaar gespreid.

De Cyclone70 laat toe om het jaar rond radioactieve isotopen te produceren, die gebruikt worden bij de diagnose van cardiovasculaire en andere ernstige aandoeningen. Het is topproduct van IBA's cyclotrongamma.

KBC Securities-analist Jan De Kerpel stipt aan dat de verkoop van de technologie zeldzaam is. Eigenlijk was de bouw van de Cyclone70 bedoeld als een eenmalig event, voor levering aan een Frans bedrijf. Maar met het huidige order komt de teller wel op drie te staan. Eind vorig jaar werd er een aan een Amerikaans isotopencenter verkocht. Kerpel handhaaft zijn 'kopen'-advies en koersdoel van 13 euro.

Het IBA-aandeel is dit jaar aan een herontdekking toe, met dank aan de vrij goede vooruitzichten voor dit boekjaar. Sinds 1 januari bedraagt de winst meer dan 50 procent. Vorig jaar dikte het aandeel ook al 41 procent aan.

Ook Lotus Bakeries is aan een puik 2014 bezig met een winst van 38 procent. Vandaag schoot de koekjesbakker, zonder specifiek nieuws, 2,2 procent hoger tot 977,40 euro. Een vers record op weg naar de magische grens van 1.000 euro. De voorbije twee jaar won aandeel respectievelijk 28 en 33 procent.

Op de fixingmarkt werd de handel in de doorverkoper van verzekeringscontracten Settlements en in de Israëlische beeldvormingsgroep Medivision geschorst. De beurswaakhond FSMA tikt beide ondernemingen op de vingers omdat ze geen  jaarverslag hebben gepubliceerd. Je kan niet zeggen dat de FSMA hen geen respijt heeft gegeven: de deadline voor de publicatie van dat jaarrapport was 30 april.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud