Tigenix en Ablynx op dreef

De Bel20 verloor 0,5 procent.

D’Ieteren won 1,6 procent en was daarmee samen met Ageas de grootste winnaar binnen de Bel20. Bank Degroof verhoogde het koersdoel voor D’Ieteren met een kwart tot 50 euro. ‘Kopen’ luidt het advies nog steeds.

Analist Marc Leemans denkt dat de autodienstengroep het omslagpunt heeft bereikt. ‘De cijfers van het tweede kwartaal hebben bewezen dat het businessmodel van D’Ieteren nog niet kapot is.’ Na een daling van de recurrente winst in het eerste kwartaal met 61 procent – tegenover het recordjaar 2011 - was er enige twijfel bij beleggers. In het tweede kwartaal was er nog een terugval van ‘amper’25 procent maar het management liet uitschijnen dat de trend positief is.

Bij Belron, dat bij ons vooral gekend is van Carglass, werd de voorbije maanden in de kosten gesnoeid. En de autodistributietak wint marktaandeel op de Belgische markt. Terwijl de automarkt in het eerste halfjaar met 12,7 procent daalde, zakten de verkoopvolumes van D’ieteren met slechts 6 procent. ‘Ondanks de tegenzittende economie draaien de twee cilinders van D’Ieteren op volle toeren’, aldus Leemans.

Tigenix veerde 12 procent op tot 0,75 euro. Het aandeel schoot op amper drie dagen al 40 procent omhoog. Het handelsvolume lag opvallend hoog. Ongeveer 6 miljoen stuks – of 6 procent van alle uitstaande aandelen op 3 dagen tijd.

De hausse begon na de aankondiging dat Jean Stephenne, als ex-topman van GSK Biologicals een grote naam in de farmasector, de nieuwe voorzitter wordt van Tigenix. En tel daarbij de recente beleggersinteresse voor al wat Belgische biotech is, na het overnamebod op het agrotechnologiebedrijf Devgen. Jan De Kerpel, biotechspecialist van KBC Securities, merkt op dat enkele grote aandeelhouders – waaronder ING en het Spaanse Genetrix - de voorbije maanden hun belang aanzienlijk afbouwden. Die verkoopdruk valt nu mogelijk stilaan weg.

ING, dat lange tijd de grootste aandeelhouder van Tigenix was, verkocht aandelen aan de lopende band en heeft nu nog minder dan 3 procent van Tigenix. De Spanjaarden van Genetrix, die vorig jaar een belang van meer dan 10 procent in bezit kregen na de fusie tussen Tigenix en Cellerix, halveerden hun aandelenpakket al.

Ook het Gentse biotechbedrijf Ablynx (+8%) zit stevig in de lift. De voorbije twee weken steeg het aandeel al de helft in waarde na enkele positieve berichten over onderzoeksprojecten in de pijplijn. Het aandeel noteert op het hoogste peil in een jaar. In november bereikte het een bodemkoers van 2,25 euro. De beurswaarde van het bedrijf lag toen zelfs even onder de cashpositie van het bedrijf, een wel heel merkwaardige situatie.

Het aandeel CMB steeg met 2,5 procent. De hoofdactiviteit van de scheepvaartgroep is het vervoer van droge bulk, via de rederij Bocimar. Vorige week zijn de vrachttarieven voor drogebulkschepen van het Capesize-type (ongeveer 160.000 ton) verdubbeld, een gevolg van de sterke Chinese vraag naar ijzererts. Chinese staalfabrieken zijn hun voorraden aan het aanvullen met het oog op de gigantische plannen voor extra metro- en treininfrastructuur die Peking heeft aangekondigd.

Volgens het ratingbureau Standard & Poor’s is dat plan evenwel onvoldoende om de beoogde 8 procent economische groei te halen in 2012. S1P verlaagde zijn prognose tot 7,5 procent. Bedrijven die sterk inzetten op China - zoals Umicore (-3%) verloren terrein.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud