'Tigenix heeft opnieuw een positief verhaal te vertellen'

De beurswaarde van het Leuvens biotechbedrijf Tigenix steeg de voorbije vier handelsdagen al met 72 procent, of 37 miljoen euro.

De Bel20 verloor 0,4 procent. GDF Suez (-6,1%) zorgde op zijn eentje voor dat verlies. Het aandeel noteert sinds dinsdag zonder het recht op een interimdividend van 83 eurocent. Aandeelhouders moeten evenwel nog tot eind oktober wachten op de uitbetaling ervan. 

Op de brede markt is TiGenix (+24% tot 0,93 euro) dankzij een uitstekende vierdaagse goed op weg om het stigma van centjesaandeel van zich af te schudden. De handel in  het aandeel is bovendien zeer druk: 11 miljoen stuks - of 11 procent van het totaal - in amper vier dagen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau gaf Tigenix gisteren de toelating om in zijn nieuwe fabriek in Nederland ChondroCelect te produceren. ChondroCelect is een complexe celtherapieprocedure om kraakbeen in de knie te herstellen. Het is het eerste product van Tigenix en is als sinds 2010 op de Europese markt. Het groen licht voor de productie is een uiterst belangrijke beslissing. ‘Cruciaal voor TiGenix', zegt Jan De Kerpel, analist van KBC Securities. Zonder die goedkeuring, geen grootschalige productie en dus geen snelle omzetgroei. Momenteel produceert TiGenix nog in Leuven, maar de capaciteit is er beperkt.

Ook al is het een cruciaal moment, toch is er volgens Jan van den Bossche, analist van Petercam, meer aan de hand. ‘Veel mensen zitten misschien nog met het oude Tigenix in hun hoofd, het Tigenix van de ontgoochelingen. Maar stilaan heeft het bedrijf opnieuw een positief verhaal dat ze in de kijker mogen zetten. Ddat trekt speculatieve beleggers aan’, zegt hij. 

‘Na een moeizame start, beginnen de verkopen van ChondroCelect te lopen. Nog niet op volle toeren, maar de negatieve verrassingen hebben we misschien wel achter de rug’, aldus de analist. Tigenix heeft lang moeten wachten op terugbetalingsakkoorden in Europa. En zonder terugbetaling, zijn er maar weinig patiënten die zich de dure behandeling kunnen veroorloven. Intussen is de behandeling al in Belgie en Nederland terugbetaald en liep de halfjaaromzet op tot 1,5 miljoen euro. Niet slecht, maar het is nog wachten op de doorbraak in een groot Europees land zoals Frankrijk of Spanje.

Van den Bossche merkt nog op beleggers de komende 6 à 9 maanden een aantal aankondigingen van Tigenix mogen verwachten. En voor biotechbedrijven is newsflow soms minstens even belangrijk als cashflow. Tigenix is bijvoorbeeld op zoek naar een partner om het onderzoek naar een behandeling tegen een pijnlijke, anale ziekte in de VS verder te zetten. Als er een deal getekend wordt, zal die partner hoogstwaarschijnlijk een bom geld op de rekening van Tigenix storten waardoor meteen een deel van de geldzorgen zouden verdwijnen. Tigenix heeft momenteel nog geld om een jaar verder te werken. Maar met een partnerschap zou Tigenix een kapitaalverhoging – met de rug tegen de muur – kunnen vermijden.

En in april zal Tigenix resultaten publiceren over een studie naar de behandeling van reuma met stamceltherapie. Trouwens een project van het Spaanse Cellerix, waarmee Tigenix vorig jaar fuseerde. ‘Als die resultaten goed zijn, kan dat wel eens de jackpot van Tigenix worden’, zegt van den Bossche.  Reumamedicijnen zijn zeer gegeerd in de farmasector.

Ook Galapagos kan daarvan meespreken. Het sloot eerder dit jaar nog een gigantisch akkoord met Abbott, die meteen 150 miljoen euro op tafel legde om de rechten op een toekomstig Galapagos-reumamedicijn te kopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud