Tigenix uitblinker van de dag

Op de Brusselse beurs sloot de Bel20 sloot met 0,2 procent verlies.

Bekaert en Delhaize bengelden met een verlies van 3,9 procent helemaal onderaan in de Bel20. Mobistar nam de kop met 5,4 procent winst. Ook woensdag kwam er al 5 procent bij. Het telecomaandeel was daarvoor tot zijn laagste peil sinds 2003 gezakt. 'Het dividendrendement was opgelopen tot 12 procent', zegt een analist. 'En vergeet niet dat France Telecom de helft van Mobistar bezit.' Dat speculatief tintje blijft aantrekkelijk voor sommige beleggers.

Het biotechbedrijf Tigenix deed nog beter en ging op een bepaald moment 11 procent omhoog maar moest tevreden zijn met plus 4,7 procent op het einde. Dat alles dankzij positief nieuws over zijn product ChondroCelect, een behandeling voor kraakbeenletsels in de knie.

Tigenix kreeg al in oktober 2009 goedkeuring om ChondroCelect op de Europese markt te commercialiseren maar dat liep niet echt van een leiden dakje. In België wordt een behandeling al sinds een jaar terugbetaald door de sociale zekerheid en vandaag kwam er ook witte rook uit Nederland. Maar in andere landen blijft het vooralsnog stil. De terugbetaling van een behandeling met ChondroCelect, waarvan de prijs oploopt tot 20.000 euro, is cruciaal voor commercieel succes.

Jan De Kerpel, biotechanalist van KBC Securities, verwacht dat ChondroCelect dit jaar een omzet van 3 miljoen euro zal opleveren. Het gaat dus de goede richting uit. Maar er zal meer nodig zijn om de cashdrain van Tigenix, als gevolg van andere onderzoeksprojecten, te stoppen.

Een blik op de koersgrafiek van de voorbije jaren toont dat de koerssprong van vandaag relatief is. Een doekje voor het bloeden voor de aandeelhouders, die gisteren het aandeel op een absoluut dieptepunt zagen eindigen. Drie jaar geleden noteerde het aandeel nog op 5 euro.

Quest for Growth (+3,2%) ging voor de tweede dag op rij fors hoger. De waardering blijft 'undemanding', zegt Tom Simonts van KBC Securities. Het aandeel noteert tegen een korting van 45 procent tegenover de intrinsieke waarde. De historische discount bedraagt slechts 30 procent. Een gebrekkig zicht op het dividendbeleid en het gebrek aan exits houdt beleggers waarschijnlijk tegen.

Tessenderlo zakte 1,9 procent na de tuimelperte van meer dan 4 procent donderdag. 'Op de investeerdersdag liet CEO Frank Coenen verstaan dat de recurrente bedrijfskasstroom dit jaar 7 à 10 procent lager zal liggen dan vorig jaar', staat te lezen in een rapport van KBC Securities. Een nieuwe prognose dus. Nieuws voorbehouden voor de aanwezige investeerders. Het bedrijf vertikte het een persbericht uit te sturen met de nieuwe richtlijnen.

De vorige prognose, die dateert van een maand geleden, klonk trouwens als volgt: 'De groep verwacht een veerkrachtige vraag voor de meeste activiteiten. De verwachtingen voor dit overgangsjaar blijven voorzichtig.'

Tijdens de investeerdersdag bevestigde Coenen nog dat het de bedoeling is om de tal van cyclische activiteiten te verkopen. 'Maar intussen blijft het bedrijf wel gevoelig voor de Europese conjunctuur', aldus Bank Degroof. Bij ING kijkt men al verder en ziet men in de hervorming van het bedrijf een koopopportiniteit. Tessenderlo behoort tot de 'top picks' van het Nederlandse beurshuis.

Econocom kreeg een tik van 5,3 procent. Societe Generale verkocht zijn pakket van 1,8 miljoen Econocom-aandelen aan 15,5 euro per stuk, zo'n 10 procent onder de slotkoers van donderdag. Econocom kocht zelf een deel van het pakket op. 'Om te tonen dat we koper zijn aan deze koers', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud