'Tijdelijke exit uit eurozone moet kunnen'

foto Michaela Rehle

Zwakke eurolanden moeten de mogelijkheid krijgen om tijdelijk de muntunie te verlaten om zo hun concurrentiepositie te herstellen. Dat stelt de toonaangevende Duitse econoom Hans-Werner Sinn woensdag in een opiniestuk in de zakenkrant Financial Times.

De uittredende landen zouden dan de status van 'geassocieerd lid' van de euro krijgen, maar wel snel de wisselkoersen van hun eigen nationale munt kunnen aanpassen om weer concurrerend te worden. Dit bespaart die landen de ellende van een waardevermindering binnen de euro met dramatische prijs- en loondalingen en de daaruit voortkomende economische krimp en massawerkloosheid, aldus Sinn.

Een land dat tijdelijk de euro verlaat, blijft dan minstens twee jaar in een Europees wisselkoersmechanisme, dat de waarde van de munt van dat land tegen de euro binnen een bepaalde bandbreedte bepaalt. Dit moet een soort training worden voor een terugkeer naar de euro, meent de econoom. 'Dit voorkomt een wanordelijk vertrek uit de euro en geeft landen realistische en geloofwaardige hoop om weer naar de euro terug te keren.'

Volgens Sinn zouden de uitgetreden landen wel financiƫle steun moeten kunnen krijgen van de eurolanden. Als alle hervormingen en maatregelen zijn genomen om weer financieel gezond te worden, kunnen die landen weer volledig lid worden van de muntunie. Volgens Sinn zijn er voldoende aanwijzingen uit het verleden dat een dergelijk scenario kan werken.

Door een terugkeer naar de euro open te houden, zal het voor die landen makkelijker zijn om publieke steun te krijgen voor pijnlijke bezuinigingen, denkt de Duitse econoom. Sinn schreef het artikel samen met de Duitse professor Friedrich Sell. Sinn is directeur van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo. Hij is altijd een voorstander geweest van een Grieks vertrek uit de euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud