Tokio profiteert van goed bbp-cijfer

Foto AFP

De beurs van Tokio is donderdag met positieve cijfers gesloten. De Japanse economie is in het eerste kwartaal van 2010 met 1,2 procent gegroeid, wat beter is dan verwacht. De euro won terrein tegenover de yen, wat de exportwaarden vooruit hielp.

Volgens een herzien cijfer is het bbp van Japan in het eerste kwartaal met 1,2 procent gegroeid tegenover het vierde kwartaal van 2009. De mediaanverwachting van economen bedroeg slechts 1,0 procent. Ook op jaarbasis is de groei sterker dan verwacht, nl. 4,9 procent tegen een prognose van 4,2 procent.

De Nikkei225 eindigde 1,1 procent hoger op 9.542,65 punten. De brede Topix won 0,75 procent tot 856,79 punten.

Elders in Azië was de trend ook overwegend positief, al had de beurs van Sjanghai last van winstnemingen. De toon van het Beige Book van de Fed was woensdag ook hoopgevend: voor het eerst in meer dan twee jaar maakte het rapport gewag van een 'bescheiden' groei in alle twaalf districten.

In Japan gingen exportgerichte bedrijven vooruit dankzij de verzwakking van de yen tegenover de euro en de dollar. De euro verdapperde nadat het hoofd van het Chinese pensioenfonds verklaarde dat de eenheidsmunt de Europese schuldencrisis zal overleven. De maker van videospellen Nintendo, die een derde van zijn omzet in Europa realiseert, won op de beurs van Osaka 0,7 procent. Olympus, producent van endoscopen, dikte 0,8 procent aan. Olympus haalt een vijfde van zijn omzet in Europa. Elektronicaproducent Toshiba steeg 2,3 procent en aircospecialist Daikin 1,7 procent.

Opvallend sterke winsten waren er voorts voor de olie-exploratiebedrijven. De VS zullen sneller dan gepland nieuwe olieboringen in de Golf van Mexico toelaten. Inpex won 3,9 procent en Japan Petroleum Exploration 3,1 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud