Tokio trapt beursjaar met verse hoop af

Na een beroerd 2011 trapt Tokio beursjaar 2012 met een traditionele ceremonie en minstens weer even herwonnen hoop af (foto: Reuters)

Na een lang nieuwjaarsweekend zette de beurs van Tokio 2012 sterk in. Vraag is of de hoop op beterschap dit keer langer duurt dan de meeste andere jaren.

Tokio trapte beursjaar 2012 op klassieke wijze af, compleet met ceremonie in traditionele klederdracht en een toespraak van de minister van financiële diensten. En bijna even traditioneel is de hoopvolle start van het beursjaar: de Nikkei-index klokte de eerste beursdag af met een winst van 1,2 procent tot 8.560.

Hoop is iets waar Japanse aandelenbeleggers in ruime mate over moeten beschikken. Want de Nikkei sloot na nog maar eens beroerd beursjaar 2011 af met de laagste slotkoers sinds 1982.

Die intussen even traditionele hoop bij het nieuwe jaar dat het 'dit jaar anders wordt', bleek bij de aandelen die 2012 sterkst inzetten: de beurshuizen.

Nomura

De beurshuizen hebben er door de economische en financiële malaise een bijzonder slecht jaar opzitten. Marktleider Nomura Holdings zag in 2011 meer de helft van zijn beurswaarde in rook opgaan.

Beleggers pikten het aandeel nu op en stuurden Nomura 6,9 procent hoger naar 249 yen, meteen de beste prestatie in de 225 aandelen tellende Nikkei. Van de 33 sectoren die de brede Topix rijk is, waren de beurshuizen de rode lantaarn in 2011 met een verlies van 50 procent. Hamvraag is of de hoop op beterschap dit keer weer niet snel ingehaald zal worden door de realiteit van een Japanse economie die gevangen zit in een schier eindeloze deflatoire spiraal.

Ook de Chinese beurzen trokken zich op gang. Maar hier zetten beleggers niet in op beterschap na een eveneens beroerd beursjaar 2011. De CSI300, de korf van 300 Chinese steraandelen, verloor 1,4 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud