Advertentie

TomTom imponeert na deal met Apple

©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

TomTom heeft zijn samenwerking met Apple verlengd en uitgebreid. Daarmee neemt het bedrijf een grote bron van onzekerheid weg. Intussen lijkt een biedstrijd op komst op concurrent Nokia Here.

TomTom  is leverancier van navigatiekaarten voor Apple. Het Amerikaanse techbedrijf is een van de grootste klanten. Meer info geeft TomTom niet in zijn persbericht. Maar voor sommige aandeelhouders zal dit klein bericht voldoende zijn om de zorgen weg te nemen.

In de markt wordt momenteel namelijk met argusogen gekeken naar de nakende verkoop van Nokia Here, de navigatiedivisie van Nokia. Spelers als Uber, Audi en BMW zouden geïnteresseerd zijn. Ook Microsoft heeft volgens berichten in de media interesse in een minderheidsbelang. En private-equitygroepen uit China en Zweden zouden een consortium vormen.

Kortom, er lijkt een biedoorlog in de maak. Maar waarom dan de zorgen voor TomTom-aandeelhouders? Wel, stel dat Apple de business zou kopen, zou dat een serieuze streep door de rekening van TomTom zijn. Apple zou dan afhaken als klant. Die onzekerheid verdwijnt vandaag met het persbericht van deze ochtend. Bovendien bewijst het dat Apple binnenshuis nog geen alternatief heeft kunnen ontwikkele, ook al kocht het onlangs een start-up die TomTom zou kunnen beconcurreren.

TomTom is de voorbije weken populair bij beleggers. Sinds Nokia bekend maakte zijn kaartendivisie te koop zette, is ook het aandeel van Tomtom gestegen. ‘De bedrijven die uiteindelijk naast Nokia Here grijpen, zullen snel TomTom in het vizier nemen’, zegt een analist van Rabobank. TomTom zou dan namelijk de laatste onafhankelijke speler in de sector zijn.

ING heeft een koersdoel van 11 euro voor TomTom. De analist baseert zich daarvoor op de 3,2 miljard dollar die in de media naar voor geschoven wordt als overnameprijs voor Nokia Here. 'Als we die waardering toepassen op Tomtom komen we aan minstens 11 euro per aandeel. Als de overnameprijs oploopt to 4 miljard spreken we al over 13,50 euro per aandeel', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud