'Tradingblunder kost JPMorgan 9 miljard'

Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, minimaliseert de verliezen. ©AFP

Volgens een intern rapport dat The New York Times kon inkijken, zou de mislukte derivatengok van Bruno Iksil meer dan vier keer zo hoog liggen als aanvankelijk gedacht.

De blamage voor JPMorgan-CEO Jamie Dimon en co dijt steeds verder uit. De blunder in de marktenzaal eerder dit jaar leek de zakenbank aanvankelijk 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) te gaan kosten. Al snel bleek dat een te optimistische inschatting, en gaf Dimon toe dat het verlies de komende kwartalen nog kon verdubbelen.

Maar ook dat blijkt nu nog te rooskleurig. Het werkelijke verlies zou volgens het intern rapport om en bij de 9 miljard dollar uitkomen. Dat is koren op de molen van critici die het gedrag hekelen van banken die te groot zijn om bankroet te gaan.

'London Whale'

Het verlies valt voornamelijk op conto te schrijven van Bruno Iksil. De Fransman nam in de Londense marktenzaal van JPMorgan zo'n grote tradingposities in dat hij mee de markt stuurde. Dat leverde hem koosnaampjes op als de 'London Whale' en 'Voldemort', de diabolische slechterik uit de Harry Potter-boeken.

Zijn taak bestond uit het afdekken van 'structurele risico's' via derivaten. Maar Iksil ging een eind verder dan dat. Hij waagde zich aan een gigantische gok op een duurzaam economisch herstel door via derivaten enorme posities in bedrijfsobligaties te kopen. Zijn posities hadden op een gegeven moment een nominale waarde van 100 miljard dollar en meer.

Maar in een tegenzittend marktklimaat - beleggers zetten door de heropflakkerende eurocrisis in op een verslechtering van de wereldeconomie - leidde dat tot een miljardenput. Zeker omdat hefboomfondsen zwaar begonnen te speculeren tegen de posities van Iksil.

JPMorgan is van plan om de foute posities tegen begin volgend jaar te hebben afgesloten. Nu zou dat al voor ongeveer de helft gebeurd zijn.

'Niet het einde van de wereld'

Volgens de topman van JPMorgan, Jamie Dimon, was de de misser - nochtans 'gebrekkig, complex, slecht beoordeeld, slecht uitgevoerd en slecht gecontroleerd' - niet het einde van de wereld. 'Als je de analistenramingen neemt en bijstuurt voor de verliezen, dan verdienen we dit kwartaal nog altijd zo'n 4 miljard dollar na belastingen', zei hij kort nadat het nieuws van Iksils misstap bekend was geraakt.

Op 13 juli maakt de bank haar cijfers voor het tweede kwartaal bekend. Ondanks de verliezen rekent Dimon nog altijd op een robuuste winst. Het is afwachten hoe beleggers straks bij de opening van Wall Street reageren op het nieuws over grotere verliezen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud