Trump en Argentinië duwen Europese beurzen lager

President Trump pookt de handelsoorlogen weer op. ©Photo News

De Europese beurzen gaan in blok lager. President Trump kondigt een nieuwe etappe in de handelsoorlog met China aan. De Argentijnse crisis haalt AB InBev onderuit.

Trump overweegt al volgende week de nieuwe invoertarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen van kracht te laten worden, vernam Bloomberg uit goede bron. Tegelijk verwierp hij het voorstel van de Europese Unie om de invoertarieven op Amerikaanse wagens te schrappen. Hij vond het ‘niet goed genoeg’. Hij dreigt er ook opnieuw mee uit de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te stappen.

De vrees voor opflakkerende handelsoorlogen weegt vrijdag op de Europese beurzen. Gemiddeld zakken ze een klein procent. Bij de grootste verliezers staan de autowaarden, zowel autobouwers als bandenproducenten. Volkswagen , de grootste Europese autoconstructeur, verliest meer dan een procent, bandenproducent Michelin dik anderhalf procent. Andere verliezers zijn de mijnbouwers.

Ook de toestand in Argentinië speelt de beurzen parten. Door een vertrouwenscrisis verloor de peso, de Argentijnse munt, in twee dagen al bijna 20 procent van zijn waarde tegenover de dollar. Dat zette er donderdag de centrale bank toe aan de rente op te trekken tot 60 procent. De Argentijnen komen intussen massaal op straat om te protesteren tegen de prijsstijgingen. Ze slaan, net als ten tijde van de zware crisis van 2001, op potten en pannen.

AB InBev , dat een belangrijke positie heeft op de Argentijnse biermarkt, verliest een kleine 3 procent. Ook Engie is in Argentinië actief, onder meer via een gasdistributiebedrijf en een gaspijpleiding, en verliest terrein.

In Brussel ondervindt CFE extra druk van het negatieve beursklimaat. De Brusselse bouwgroep presenteerde ontgoochelende halfjaarresultaten, met bijna een kwart minder winst dan een jaar geleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud