Advertentie

UCB ontkalkt verder

Een van de openstructuurweefsels van James Dewhurst ©James Dewhurst

Brussel presteerde op Hemelvaartdag na Milaan het zwakst van de beurzen in de eurozone. Sioen kreeg niets dan lof voor zijn jongste acquisitie. Curetis werd afgestraft voor zwakke resultaten, UCB zakte verder weg

Na een verlies van 0,3 procent woensdag en nog eens 0,2 procent donderdag, belandde de Bel20 op het einde van OHH onder de grens van 3.900 punten. De slotkoers van 3.894 punten is de laagste in bijna vier weken.

Op biotechbedrijf Curetis na, was UCB, de grootste daler met een gecumuleerd verlies van 4,2 procent. Het is geleden van 20 december, ruim vijf maanden dus, dat het aandeel onder 60 euro sloot.. Het farmaconcern kreeg al een vloed van advies- en koersdoelverlagingen over zich heen sinds de tegenvallende resultaten voor romosozumab begin deze week werden vrijgegeven. Het potentiële geneesmiddel voor vrouwen na de menopauze die last hebben van osteoporose, blijkt wel te werken maar kan ook hartproblemen veroorzaken.

Nieuwe ‘downgrades’ kwamen donderdag van AlphaValue, dat het advies op ‘bijkopen’ zet, en HSBC, dat van ‘kopen’ naar ‘houden’ gaat en zijn koersdoel laat zakken van 82 tot 64 euro. Ook Degroof Petercam zet UCB nu lager: het advies zakt van 'bijkopen' tot 'houden' en het koersdoel van 76 tot 68 euro. De reden is de toegenomen onzekerheid of romosozumab wel zal goedgekeurd worden door de verschillende gezondheidsautoriteiten. Analiste Stéphanie Put schat die kans nu op 40 procent.

Top Flop
Sioen Industries+5,12%Agfa-Gevaert-1,96%
Bone Therapeutics+4,75%Iep Invest-2,10%
Kinepolis+4,66%Galapagos-2,28%
Celyad+3,46%Asit Biotech-2,93%
Atenor+3,02%Exmar-2,94%
EVS+2,11%4Energy Invest-4,35%
Solvac +1,92%Curetis-11,07%

Zinkplaten

Zwaargewicht Engie gaf over twee dagen 2,1 procent prijs tot 13,22 euro. De Franse nutsgroep zou in eigen land marktaandeel kunnen verliezen mocht de ‘Conseil d’Etat’ in de komende weken of maanden beslissen de gereguleerde energietarieven af te schaffen. Tegen die tarieven komt verzet van kleinere energieleveranciers, die ze anticoncurrentieel vinden.

Umicore (-0,3 procent, 59,87 euro) kon niet profiteren van de mogelijke verkoop van de divisie roestvrije zinkplaten. Die stond al sinds 2015 in de etalage en nu worden exclusieve onderhandelingen aangeknoopt met het familiebedrijf Fedrus International uit Puurs. Als die tot een goed einde worden gebracht, kan de verkoop 90 tot 120 miljoen euro opleveren, schat ING-analist Stijn Demeester. Hij vindt de uitstap uit zink een goede zaak omdat Umicore dan beter zal kunnen focussen op zijn drie hoofdpijlers: katalyse, recyclage van edele metalen en materialen voor herlaadbare batterijen.

James Dewhurst

Op de brede markt was Sioen Industries de op één na (Bone Therapeutics, +7,1%) sterkste stijger. De fabrikant van technisch textiel won 5,4 procent tot 32,2 euro. Sioen liet dinsdagavond weten zijn Britse sectorgenoot James Dewhurst, de grootste Europese producent van openstructuurweefsels, over te nemen. Met een transactieprijs van 51 miljoen euro is het de grootste overname ooit voor de West-Vlaamse groep, die sinds vorig jaar volop sectorgenoten opkoopt om zijn groei te versnellen.

De deal zet analist Ruben Devos van KBC Securities ertoe aan zijn koersdoel op te trekken van 28 tot 32 euro. Hij schat dat de acquisitie van James Dewhurst de winst van Sioen met ongeveer 10 procent zal doen stijgen en de vrije kasstroom met circa 8 procent. Zijn advies blijft ‘houden’.

Unyvero

Onderaan de tabel heeft Curetis postgevat. De Duitse specialist in moleculaire diagnostiek, een concurrent van Biocartis, presteerde niet zo best in het eerste kwartaal en dondert 10,8 procent lager tot 4,75 euro. Curetis is volop bezig met de uitbouw van een verkoop- en distributienet om zijn minilab Unyvero aan de man te brengen, maar daardoor lopen de kosten sterk op. Dat resulteerde in de eerste drie maanden van het jaar in een nettoverlies van 4,4 miljoen euro.

Unyvero-minilabs van Curetis ©Curetis

Ondanks alle inspanningen loopt de verkoop van de Unyvero-toestellen niet zo lekker. Op het einde van het eerste kwartaal waren 151 minilabs geïnstalleerd, amper 9 meer dan eind 2016. De trage groei brengt analiste Stéphanie Put van Degroof Petercam ertoe haar koersdoel te verlagen van 8 tot 6,8 euro. Haar ‘houden’-advies blijft overeind. Ze denkt dat het commerciële omslagpunt er pas zal komen met de goedkeuring van het systeem door de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA, die eind dit jaar wordt verwacht. De FDA heeft echter bijkomende testen gevraagd voor de labs met een patroon om infecties van de lagere luchtwegen (longontsteking e.d.) op te sporen. Curetis moet tussen 500 en 1.000 extra testen met de 'cartridge' uitvoeren, wat 3 à 4 maanden in beslag zal nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud