UCB op record na miljardendeals in sector

UCB schiet hoger naar een nieuw record na een reeks overnamedeals in de farmasector.

De Bel20 sloot 1,1 procent hoger op 3.145 punten. Belgacom verloor 6,2 procent (of 1,40 euro) na de dividendknip (1,68 euro bruto per aandeel).

UCB was de grote winnaar met 3 procent winst tot 59,54 euro, een nieuw record. Het rondje miljardendeals in de farmasector straalt onvermijdelijk af op het Belgische farmabedrijf, dat steevast opduikt in de lijstjes van overnameprooien. 'Ik denk dat ieder zichzelf respecterend farmabedrijf graag UCB zou willen inlijven', zegt een sectorspecialist.

De vooruitzichten van UCB steken namelijk de ogen uit van andere farmabedrijven.Met Cimzia, Vimpat en Neurpo - medicijnen gegroeid uit de miljardenovernames van Celltech en Schwarz - heeft UCB drie vrij nieuwe medicijnen op de markt die samen een piekpotentieel hebben van minstens anderhalf miljard euro. De verkoop zit nog maar in de beginfase. De groei moet nog grotendeels komen en problemen over het aflopen van patenten is hoegenaamd nog niet aan de orde. 'En er komt een nieuwe golf medicijnen aan die het bedrijf na 2020 vorm zal geven', zei CEO Roch Doliveux eerder dit jaar bij de aankondiging van zijn afscheid.

Maar wie UCB wil kopen, zal wel eerst met de aandeelhoudersfamilie Janssen een akkoord moeten bereiken. De familie controleert de holding Tubize, die 36,2 procent van UCB in handen heeft. 'De familie heeft dus eigenlijk de touwtjes in handen en ik denk niet dat die meteen de aandelen willen verkopen', zegt een analist. Doliveux sprak eerder al gelijkaardige taal. 'Onze grote aandeelhouders hebben volgehouden tijdens de moeilijke jaren. Ze willen nu ten volle van de goede jaren kunnen genieten. Er zijn geen plannen om te verkopen.'

De macht van aandeelhoudersfamilies heeft ook Mylan onlangs ondervonden. Mylan, een van de grootste generische producenten ter wereld, zag een miljardenbod op het Zweedse Meda van tafel geveegd nadat de miljardairsfamilie Olsson, voor 23 procent eigenaar van Meda, had aangegeven niet in te willen gaan op het bod.

Credit Suisse blikte in een rapport vooruit op hetresultatenseizoen in de telecom, dat donderdag mee afgetrapt wordt door Mobistar. Het beurshuis blijft opvallend somber over Mobistar (-0,4% tot 13,27 euro) en knipt nog wat meer in de winstprognoses voor de komende jaren door de combinatie van een prijzenslag in mobilofonie en de dure nieuwe poging om een eigen televisieaanbod uit te bouwen.

Voor het eerste kwartaal verwachten de analisten een krimp van 20 procent in de inkomsten uit mobiele diensten bij Mobistar. Dat is bijna even zwak als de minus 21 procent eind 2013 omdat de omschakeling van eigen klanten naar goedkopere tarieven slechts in beperkte mate wordt gecompenseerd door hogere ‘virtuele operator’-inkomsten van Telenet, dat als prijzenbreker zonder eigen netwerk dat van Mobistar gebruikt.

Pairi Daiza steeg 3,8 procent tot 54 euro. Maandagavond maakte het dierenpark bekend dat het bezoekersaantal tijdens de paasvakantie dubbel zo hoog was als vorig jaar. Zelfs het paasrecord van 2011 - toen het uitzonderlijk goed weer was - is met 50 procent verpulverd. Om maar te zeggen dat er wel degelijk een panda-effect is.Oprichter Eric Domb zei eerder al dat een bezoekersaantal van 1,5 miljoen dit jaar haalbaar is, tegenover 1,2 miljoen vorig jaar. De omzet van Pairi Daiza zal vermoedelijk nog sneller groeien dan het bezoekersaantal. De ticketprijzen gingen namelijk een paar euro's de hoogte in, en met 200 verschillende panda-gadgets - gaande van knuffels tot bamboezeep - is de kans eerder klein dat je terug naar huis rijdt zonder. Dat alles betekent dat de investering van zowat 10 miljoen euro in het pandaverblijf eerder snel terugverdiend zal zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud