Uitblijven Grieks akkoord weegt op Aziatische beurzen

Met uitzondering van Tokio en China leden de meeste Aziatische beurzen woensdag verlies. Dat de ministers van Financiën van de eurozone er niet in slaagden een akkoord te bereiken over nieuwe noodhulp voor Griekenland, zorgt voor onzekerheid.

Griekenland wacht al maanden op een nieuwe schijf noodhulp, maar er is binnen de trojka onenigheid over de voorwaarden die het land moet vervullen. Athene ligt achter met hervormen en bezuinigen, en bovendien is de economische toestand verslechterd. In de nacht van dinsdag op woensdag kon de eurogroep geen akkoord bereiken vanwege de complexiteit van de vraagstukken. Volgende week komen de ministers weer bijeen.

De beurs van Sydney eindigde 0,4 procent lager, Seoul verloor 0,3 procent en Taiwan 0,8 procent. In Shanghai was er een klein procent winst, vooral dankzij energieproducenten en financials.

Ook in Tokio was er winst: de Nikkei sloot 0,9 procent hoger en de Topix steeg 0,65 procent. De Japanse export kromp in oktober voor de vijfde maand op rij en was 6,5 procent kleiner dan een jaar eerder. 2012 wordt het slechtste jaar voor de Japanse uitvoer sinds 2009. Oorzaken zijn de aanhoudende crisis in de eurozone, de tragere groei in China en het diplomatiek geschil met dat land rond een groep eilandjes, dat tot een boycot van Japanse producten heeft geleid.

Het slechte exportcijfer deed de yen dalen en dat stuwde exportgerichte bedrijven hoger. Mazda Motor steeg 5,9 procent, Honda Motor 3,2 procent en Toyota Motor 2,2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud