Uitkijken naar Telenet-effect op Mobistar

Mobistar rapporteert morgenochtend voorbeurs zijn derdekwartaalcijfers. Analisten verwachten geen al te sterke resultaten. Ze kijken vooral uit naar het Telenet-effect: de impact van diens King & Kong-beltarieven en van de voorwaarden van het partnerschap (MVNO) tussen beide bedrijven.

Ook in het derde kwartaal had Mobistar last van de regulering (lagere tarieven opgelegd door België en Europa) en de concurrentie. Al kan de regulatoire impact meevallen, meent ING-analist Emmanuel Carlier: 'De impact van de regulering zal minder zwaar zijn (dan in de vorige kwartalen), maar dat zal worden 'gecompenseerd' door de nieuwe MVNO-deal met Telenet (gebruik van Mobistars gsm-netwerk). Die kan een impact hebben op de winst en de concurrentie aanzwengelen.'

Analisten kijken voorts uit naar de mate waarin de agressieve King & Kong-mobieletariefplannen van Telenet knagen aan het klantenbestand van Mobistar. Het kabelbedrijf pakte vorige week uit met een aanwas van 66.000 mobiele klanten in het derde kwartaal.

Cijfermatig mikken analisten gemiddeld op 1,5 procent minder omzet tot 399 miljoen euro. De recurrente bedrijfskasstroom zou 10 procent zakken tot 117 miljoen euro, de nettowinst zelfs 16 procent tot 44 miljoen euro.

Het analistenheir verwacht dat Mobistar zijn jaardoelstellingen zal herhalen: een bedrijfskasstroom (ebitda) tussen 460 en 500 miljoen - tegen 530 miljoen euro vorig jaar. Dat is een daling van 6 à 13 procent. Onderliggend is er zelfs een daling van 8 tot 16 procent, want Mobistar profiteert van een boekhoudkundige meevaller bij de terugname van provisies voor universele dienstverlening.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud