Advertentie

Umicore haalt vlot 330 miljoen op

©Dries Luyten

De materialengroep is het jongste Belgisch bedrijf dat munt slaat uit het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank.

Het wordt bijna terloops vermeld in de update over het eerste kwartaal, maar Umicore heeft 330 miljoen opgehaald via de private plaatsing van schulden. De materialengroep zegt zo haar financieringsbronnen te willen diversifiëren en de gemiddelde looptijd van de schulden verlengen.

Er was alleszins ruimte op de balans voor wat extra schuld: eind 2016 was de schuldenlast gezakt tot minder dan 300 miljoen euro. Tegenover elke 100 euro eigen vermogen, stonden slechts 14 euro schulden. De uitgifte verliep via een 'Schuldschein', een vooral in Duitsland erg populaire mengvorm tussen een krediet en een obligatie.

In het huidige nulrenteklimaat staan bedrijven al snel onder druk om wat meer goedkopere schulden op de balans te laden, zeker bij een bedrijf met een stevige winstgroei en cashflow als Umicore.

De eerstekwartaalupdate leert namelijk dat Umicore munt slaat uit de sneller dan verwachte doorbraak van de elektrische auto. De afdeling 'Energy & Surface Technologies' zag door een sterke volumegroei de inkomsten met 29 procent stijgen  Die afdeling leverde in 2016 met 81,7 miljoen (+16%) de kleinste winstbijdrage, maar Umicore koestert grote ambities.

Schikking

Vooral sinds een persbericht van 27 april vorig jaar vallen analisten over elkaar heen met koopadviezen. Umicore maakte toen bekend 160 miljoen te investeren in een verdrievoudiging van de capaciteit voor kathodematerialen die gebruikt worden in herlaadbare lithium-ionbatterijen.

Volgens de materiaaltechnologiegroep zal de NMC-technologie (nikkel-mangaan-kobalt) een sleutelrol spelen bij het verfijnen van de batterijtechnologie die nodig is om het rijbereik van elektrische voertuigen te vergroten. Net daarom is het belangrijk dat Umicore met rivalen BASF en Argonne een deal sloot over de al jaren aanslepende octrooigeschillen over de NMC-technologie. 

Prognose

Details wou CEO Marc Grynberg over die schikking op de telefonische conferentie met analisten niet geven, behalve dat ze 'niet positief' is en 'inbegrepen is in de jaarprognose'. Grynberg rekent ondanks die factuur op een bedrijfswinst tussen 370 en 400 miljoen euro, tegenover de 351 miljoen euro over 2016.

Het midden van de vork ligt wel iets onder de analistenconsensus van 390 miljoen euro. Daarbij wel de kanttekening dat Umicore wel vaker veeleer conservatief uit de hoek komt met de eerste prognose, kwestie van later niet te hard te moeten teleurstellen. 

In de belangrijkste afdeling van Umicore - de 'bovengrondse mijnbouwer' die in Hoboken allerhande (edel)metalen puurt uit afgedankt elektronica - bleef de omzetstijging beperkt tot 4 procent, een echo van de voorzichtige prognose die beleggers bij de jaarresultaten in het verkeerde keelgat schoot.  

GRAZIE MILLE, MARIO

Belron is lang niet het enige Belgische bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt. Onder meer Fluxys Belgium, Balta, EandisUmicoreTelenetProximus, GBLEtexEuronavGreenyard,Ontex, Cofinimmo, Telenet, Elia, Bekaert en Immobel kozen die weg al. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud