Umicore noteert ruim 30 procent onder jaarpiek

Umicores vestiging in Hoboken ©Photo News

De halve winstwaarschuwing van Umicore blijft druk zetten op het aandeel. Twee koersdoelverlagingen doen daar nog een schepje bovenop.

Dat Umicore vorige week op de Beneluxconferentie van ING gewag maakte van enkele ‘kopwinden’ en nadien tegenover De Tijd toegaf dat de bedrijfswinst (ebit) over 2018 effectief aan de onderkant van de eerder opgegeven vork (510-550 miljoen euro) zal uitkomen, blijft de gemoederen bedaren.

De kopwinden hebben vooral te maken met de groeivertraging in de autosector ten gevolge van de nieuwe uitstootnormen in Europa en de zwakke vraag naar auto’s in China. Voorts spelen ook wisselkoerseffecten, lagere kobaltprijzen, hogere stroomprijzen in België en een lagere activiteit in de fabriek van Hoboken (die in september met een brand kreeg af te rekenen).

Het aandeel wist vrijdag het verlies nog te beperken tot 0,2 procent, maar sloot uiteindelijk 4,3 procent lager. De koersdaling werd scherper na de middag, dus wanneer de Verenigde Staten begonnen te ontwaken.

Batterijmaterialen

Umicore kende op de beurs een goede eerste jaarhelft dankzij de belangrijke rol die de materiaaltechnologiegroep wil gaan spelen als leverancier van materialen voor herlaadbare batterijen voor elektrische auto’s. In de tweede jaarhelft maakte het aandeel een tegengestelde beweging: tegenover de piek van 30 juli bedraagt het koersverlies al 31 procent. Daarmee noteert Umicore nu weer op hetzelfde peil als een jaar geleden.

Extra druk op het aandeel komt maandag van twee analistenrapporten. Zowel KBC Securities als ABN Amro heeft zijn koersdoel verlaagd. Bij KBC Securities zakt Wim Hoste van 55 tot 52 euro, terwijl zijn collega Mutlu Gundogan van ABN Amro van 62 naar 55 euro gaat. Opvallend is dat beide analisten hun koopadvies behouden.

Hoste nam na het artikel in De Tijd van afgelopen weekend contact op met het bedrijf en besloot zijn vooruitzichten wat aan te passen. ‘De recente kopwinden vertragen het groeiverhaal van Umicore lichtjes maar wijzigen het niet wezenlijk’, stipt hij aan. ‘Wij blijven solide groei verwachten in de komende jaren, vooral dankzij een versnelling van de batterijmaterialenbusiness.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud