Advertentie

Van Overtveldt: 'Pas op met Tobintaks'

Financiënminster Van Overtveldt (N-VA) sprak ook op Finance Avenue in november.

Op het nieuwjaarsevenement van de Brusselse beurs sprak de minister van Financiën waarschuwende taal over de mogelijke financiële transactietaks.

Wie had gehoopt dat Johan Van Overtveldt - en de andere gast CD&V-vicepremier Kris Peeters - iets zou lossen over de discussie in de regering over de hervorming van de vennootschapsbelasting of meerwaardetaks, kwam bedrogen uit.

Binnen de federale regering was duidelijk afgesproken om daar geen woord te zeggen op de nieuwjaarsreceptie van beursuitbater Euronext. ‘Over belastingen ga ik het niet hebben,’ aldus Peeters.

Ook zijn collega op Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), was kort. ‘De besprekingen over de vennootschapsbelasting en andere fiscaliteit start in de komende dagen,’ zei hij.

Over de financiële transactietaks komt eind januari meer nieuws.
Johan Van Overtveldt
Federaal minister van Financiën (N-VA)

Van Overtveldt sprak daarnaast waarschuwende taal: ‘We mogen niet blind zijn voor de negatieve neveneffecten van een financiële transactietaks,’ waarschuwde hij. ‘Dat gold ook voor de speculatietaks.’ Van Overtveldt zelf is geen fan van zo’n financiële transactietaks - kortweg FTT, of ook gekend onder de bijnaam Tobintaks.

 

Het eerste voorstel van de Europese Commissie werd niet gesmaakt door het gros van de 28 EU-lidstaten. Maar tien Europese landen, waaronder België, zijn nog steeds in gesprek met elkaar over zo’n FTT. ‘Daarover komt eind januari meer nieuws,’ was het enige dat minister Van Overtveldt over het onderwerp kwijt wou. Ook CD&V-vicepremier Kris Peeters uitte zich al als een koele minnaar van de universele transactietaks.

Peeters zei voorts dat 'het niet te laat is Brussel te promoten als financieel centrum. Daarvoor moeten we ons focussen op niches, zoals de European Banking Authority die nu nog een hoofdzetel heeft in Londen.’

Cooreman

Ook aanwezig in de zaal: oud-senator voor de Christendemocraten Etienne Cooreman, co-auteur van de wet Cooreman-De Clercq. Die wet lokte in de jaren 80 heel wat kleine beleggers naar de beurs met een fiscale aftrek.

 

‘We moeten aandelenbezit bij werknemers aanmoedigen,’ oreerde de 88-jarige politicus op rust. ‘Wat bijvoorbeeld Colruyt doet voor werknemersparticipatie moet gestimuleerd worden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud