Vasco geslagen hond van Wall Street

In afwachting van meer zicht op de derdekwartaalresultaten heerst voorzichtigheid tot vrees op Wall Street. Vasco Data Securities kreeg een optater na een omzetwaarschuwing.

De koersen hingen de hele dag in het algemeen in het rood op Wall Street. De Dow Jones eindigde  op een verlies van 0,81procent, de Nasdaq deed er 1,52 procent af en de S&P 500 net geen procent (-0,99%). 

De voorzichtigheid is groot, net als de vrees voor een tegenvallend resultatenseizoen: de komende twee, drie weken geven de bedrijven zicht op hun derdekwartaalcijfers. Investeerders wachten af waar de verrassingen zitten en wie zich durft uit te spreken over het vierde kwartaal. Onder meer grote multinationals als FedEx, Caterpillar en Hewlett-Packard hebben vooraf al gewaarschuwd voor de resultaten. 

Alcoa trapte gisteren nabeurs officieus dat resultatenseizoen af en bleef in de positieve cijfers (+0,11%), al was het bij momenten nipt. Verwacht werd dat Alcoa in het derde kwartaal break-even draaide, waar het een jaar eerder nog een winst kon bijschrijven van 15 cent per aandeel.

De sterkste daler in  de Dow Jones was Intel (-2,71%), dat een 'underperform'-advies te slikken kreeg van de analisten van Sanford Bernstein. Intel zakt naar zijn laagste niveau in een jaar. De analist verwijst onder meer naar het risico op lagere verkoopprijzen in 2013.

Maar Intel stond niet alleen, de op een na grootste daling was Microsoft (-1,68%). De technologiesector in het algemeen ging dieper in het rood dan andere sectoren.

De klap voor Intel verdwijnt echter in het niets bij de optater die Vasco Data Securities  kreeg. De Belgisch-Amerikaanse netwerkbeveiliger moest een omzetwaarschuwing uitsturen. Waar er eerder een omzet van ten minste 175 miljoen dollar in het vooruitzicht was gesteld, moet Vasco dit nu, door tegenvallende bestellingen, terugschroeven naar 150 à 157 miljoen dollar. Voor de bedrijfswinstmarge (bedrijfswinst ten opzichte van omzet) gaat de prognose van 13 à 16 procent tot 11 à 13 procent. 

Hoewel Vasco-topman Kendall Hunt suste dat het niet om een fundamentele verzwakking van de markt noch van het eigen marktaandeel gaat, maar enkel aan een verschuiving in de tijd van de ontvangst van de orders, moest Vasco haast een kwart lager, en eindigde het haast een vijfde lager (-17,9%).

Nog een forse daler was Research in Motion, dat moest opbiechten vertraging op te lopen voor de lancering van volgnummer 10 van zijn BlackBerry-smartphonereeks. De Canadezen verloren in New York 5,34 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud