Vasco incasseert zwaarste klap

Met aluminiumreus Alcoa die straks het resultatenseizoen aftrapt, overheerst de afwachting op de Amerikaanse beurzen. Voor het Belgisch-Amerikaanse Vasco Data Securities, dat een omzetwaarschuwing uitstuurde, echter geen respijt: het tuimelde haast een kwart lager en is met voorsprong de sterkste daler van de Nasdaq.

Na anderhalf uur handel gaan de koersen overwegend in het rood op Wall Street. De Dow Jones zit haast een procent lager, de Nasdaq veeleer 1,4 procent en de S&P 500 een goeie 0,7 procent. 

De voorzichtigheid is groot, net als de vrees voor een tegenvallend resultatenseizoen: de komende twee, drie weken geven de bedrijven zicht op hun derdekwartaalcijfers. Investeerders wachten af waar de verrassingen zitten en wie vooruitzichten durft uit te spreken voor het vierde kwartaal. 

Onder meer grote multinationals als FedEx, Caterpillar en Hewlett-Packard hebben vooraf al gewaarschuwd voor de resultaten. 

Alcoa, dat vandaag nabeurs als eerste grote bedrijf met die resultaten op de proppen komt, blijft min of meer in de positieve cijfers, al is het zijn winst van het eerste uur alweer kwijt. Verwacht wordt dat Alcoa in het derde kwartaal break-even draaide, waar het een jaar eerder nog een winst kon bijschrijven van 15 cent per aandeel.

De sterkste daler binnen de Dow Jones bij het begin van de handel was Intel (-2,80%), dat een 'underperform'-advies te slikken kreeg van de analisten van Sanford Bernstein. Intel zakt naar zijn laagste niveau in een jaar. De analist verwijst onder meer naar het risico op lagere verkoopprijzen in 2013.

De klap voor Intel verdwijnt echter in het niets bij de optater die Vasco Data Securities - dat overigens in het voorjaar kon uitpakken met het nieuws dat de grote chipbouwers Vasco-beveiligingstechnologie gaan inwerken in hun chips - te verwerken krijgt.

De Belgisch-Amerikaanse netwerkbeveiliger Vasco moest een omzetwaarschuwing uitsturen. Waar er eerder een omzet van ten minste 175 miljoen dollar in het vooruitzicht was gesteld, moet Vasco dit nu, door tegenvallende bestellingen, terugschroeven naar 150 à 157 miljoen dollar. Voor de bedrijfswinstmarge (bedrijfswinst ten opzichte van omzet) gaat de prognose van 13 à 16 procent tot 11 à 13 procent. 

Hoewel Vasco-topman Kendall Hunt suste dat het niet om een fundamentele verzwakking van de markt noch van het eigen marktaandeel gaat, maar enkel aan een verschuiving in de tijd van de ontvangst van de orders, moest Vasco haast een kwart lager, en zit het nu nog ruim een vijfde lager (-21%).

Voor het derde kwartaal rekent Vasco op een omzet van ongeveer 36 miljoen dollar. De markt rekende tot nog toe op 43,2 miljoen dollar. 

Nog een forse daler is BlackBerry-maker Research in Motion die een uitstel voor het nieuwe BlackBerry-model moest opbiechten en ruim 4 procent lager wordt gestuurd op Nasdaq.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud