Veel beleggers lopen lagere Franse dividendtaks mis

Belgische beleggers hebben onder meer veel aandelen in portefeuille van de Franse energiegroep Engie. ©REUTERS

De belastingverlaging op Franse dividenden wordt nog steeds niet door alle Belgische banken toegepast. Sommige banken die dat wel doen, rekenen kosten aan.

De Franse regering verlaagde begin dit jaar de roerende voorheffing op dividenden naar 12,8 procent. Tot en met 2017 bedroeg de bronheffing 30 procent. Belgische beleggers konden bij verscheidene banken wel al genieten van een verlaagd tarief van 15 procent als ze speciale formulieren invulden.

BNP Paribas Fortis, KBC en zijn dochter Bolero, ING en Keytrade hebben de jongste weken de inhouding van de Franse bronheffing verlaagd van 15 naar 12,8 procent voor de klanten die de nodige formulieren hadden ingevuld, blijkt uit een rondvraag van De Belegger.

Belfius int eerst 30 procent Franse dividendtaks. De klanten kunnen daarna de te veel betaalde belasting terugvorderen, maar betalen daarvoor wel kosten.

Deutsche Bank maakt een onderscheid tussen vermogende en andere klanten. Ze verlaagde de bronheffing voor privatebankingklanten naar 12,8 procent. Bij kleine beleggers int Deutsche bank 30 procent taks. Die beleggers kunnen daarna de te veel betaalde belasting terugvorderen, maar betalen dan kosten.

De kosten zijn dikwijls hoger dan het bedrag aan teveel betaalde taksen dat de belegger kan recupereren. Dat maakt Franse aandelen onaantrekkelijk voor Belgische beleggers.

BinckBank, AXA, Argenta en Beobank passen de Franse belastingverlaging naar 12,8 procent nog niet toe. ‘We denken dat we vanaf begin 2019 de lagere dividendtaks kunnen toepassen. Dat is op tijd voor het nieuwe dividendseizoen’, zegt Binck. ‘Het is onze ambitie om kosteloos de lagere taks in te houden nadat de nodige formulieren zijn ingevuld.’

Beobank laat weten dat haar financiële tussenpersoon nog niet klaar is. ‘Ons informaticaplatform wordt verbeterd om de lagere dividendtaks te kunnen toepassen vanaf 3 december.’

Belgische beleggers bezitten relatief veel Franse aandelen, waaronder Engie en Total. Een belangrijke reden is dat die Franse bedrijven Belgische ondernemingen als Electrabel, de Generale Maatschappij en Petrofina hebben overgenomen.

Fiscus

Overigens is de Franse belastingverlaging goed nieuws voor de Belgische fiscus. De Franse belastingverlaging doet in België het belastbare dividend stijgen. De federale regering verwacht dat de roerende voorheffing daardoor dit en volgend jaar telkens 40 miljoen euro extra opbrengt. Dat blijkt uit documenten van de begroting 2019.

Frankrijk is niet het enige land dat de dividendbelasting verlaagt. Nederland is van plan de dividendbelasting in 2020 af te schaffen. Maar de hoger dan verwachte kostprijs van de belastingverlaging heeft commotie doen ontstaan. Zelfs bij sommige regeringspartijen bestaat weinig animo voor de schrapping van de taks.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect