Veel trek in GrubHub

Het is een goede dag voor beursgangen op Wall Street. Het fastfoodportaal GrubHub schiet fors hoger, maar ook minder opvallende debutanten worden goed onthaald.

Na anderhalf uur handel vertonen de Dow Jones en de S&P 500 (beide stabiel) weinig emoties.

De Nasdaq Composite (-1%) voelt wel dat de verkoopdruk op de technologie-aandelen, die al sinds het jaarbegin aanhoudt, nog doorgaat. In de afgelopen weken was het beeld vaak nog gemengd, maar nu gaan in het oog lopende aandelen zoals Facebook, Google, Netflix en Amazon collectief lager. Winstnemingen, gedreven door het besef dat de koersen (vooral) in het laatste kwartaal van vorig jaar overdreven hoog waren gestuwd. 

Het banenrapport dat voorbeurs werd gepubliceerd, hield dan ook weinig verrassingen in en is niet van aard om de Fed van zijn beleid van een stapsgewijze afbouw van de stimulusmaatregelen te doen afwijken. Er zijn in de VS in maart 192.000 banen gecreëerd, iets minder dan waarop was gerekend. De werkloosheidsgraad bleef op 6,7 procent. 

Opmerkelijk daarbij is wel dat recente cijfers erop wijzen dat mensen die voorheen de arbeidsmarkt gefrustreerd de rug hadden toegekeerd, geen job meer zochten en daarom niet bij de werkzoekenden werden gerekend, de jongste tijd mondjesmaat terugkeren. Een deel van hen verschuift naar de werkloosheidsstatistieken, maar een groter deel is inmiddels opnieuw aan het werk. Het gaat nog niet om massaal grote groepen, maar de trend dat die groep Amerikanen die de zoektocht helemaal opgaven, almaar groeide, lijkt gekeerd.

Er waren verschillende beursgangen vandaag, en vooral die van GrubHub, een portaalsite voor het on line bestellen van fastfood bij verschillende restaurants, was de aandacht groot. En de appetijt: GrubHub koerst losjes ruim 40 procent hoger. De intekenprijs bedroeg 26 dollar, wat Grubhub waardeerde op ongeveer 2 miljard dollar, het aandeel wordt nu verhandeld voor 37 dollar. 

Ook IMS Health doet het goed op zijn eerste dag. IMS Health is een specialist in IT voor de gezondheidszorg, en haalde 1,3 miljard op met deze beursgang. Bij een intekenprijs van 20 dollar kreeg het een waarde opgeplakt van 6,9 miljard dollar. Het aandeel koerst op zijn eerste dag 12,45 procent hoger naar bijna 23 dollar.

Opower, dat dan weer software maakt voor het beheer van energienetten, doet bij zijn intekenprijs van 19 dollar - goed voor een marktwaarde van goed 900 miljoen dollar - inmiddels ook al ruim 24 procent bij, naar 23,60 dollar. Een gelijkaardige stijging is er ook voor Five9, maker van cloudsoftware voor contact centers. De intekenprijs van 7 dollar waardeerde Five9 op 322 miljoen dollar. Het aandeel gaat zowat 20 procent hoger naar 8,45 dollar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud