Advertentie
Advertentie

Vergane Japanse IT-glorie krijgt klappen

©REUTERS

In een positieve gestemde marktomgeving vielen twee dissonanten extra hard op: Toshiba en Sharp worstelen met boekhoudkundige en financiële problemen.

Op het eerste gezicht beleefden de Aziatische markten een rimpelloze start van de beursweek: in Japan sloot de Nikkei-index 1,2 procent hoger, de Chinese CSI300 koerst een kleine 2 procent hoger. Dit dankzij een renteverlaging van de Chinese centrale bank, die zo poogt de motor van 's werelds op één na grootste economie weer aan te laten slaan. 

Maar die positieve trend camoufleerde wel de implosie van twee ooit gerespecteerde namen in de Japanse technologiesector. Ten eerste Sharp, dat meer dan dan een kwart van zijn beurswaarde inleverde en op 192 yen sloot. 

De al jaren kwakkelende specialist in beeldschermen gaat zijn maatschappelijk kapitaal met liefst 99 procent verminderen. Het doel is tweeledig. Ten eerste zou Sharp zou juridisch gezien een 'KMO' worden, met een lager tarief voor de vennootschapsbelasting als gevolg.

Ten tweede kan Sharp zo de opgestapelde verliezen aanzuiveren, een noodzakelijke voorwaarde om weer dividenden uit te keren. Die zouden echter niet naar de huidige aandeelhouders vloeien, maar naar de houders van nieuw uit te geven bevoorrechte aandelen.

Toshiba is vooral bekend als producent van laptops, maar is eigenlijk een kluwen van een conglomeraat dat ook onder meer geheugenchips en kerncentrales bouwt. De groep kondigt aan een onderzoek in te stellen naar 'boekhoudkundige onregelmatigheden' bij infrastructuurprojecten. In afwachting van de conclusies van een onderzoek schrapt Toshiba alvast het dividend. Geschokte beleggers stuurden het aandeel maandag 16,6 procent lager naar 403,30 yen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud