Advertentie

Verhuizing Newton 21 illustreert sterfhuisconstructie Vrije Markt

Het marketingbedrijf Newton 21 verhuist op 1 oktober van de Vrije Markt naar de Openbare Veilingen van Euronext Brussel. De exit illustreert de sterfhuisconstructie voor de Vrije Markt.

Newton 21 gaat roemloos ten onder op de beurs. Voor de aandeelhouders werd een belegging in het bedrijf een nachtmerrie. Gisteren werden nog 1.000 aandelen verhandeld tegen 0,20 euro per stuk. In 2005 deed de groep, in feite een holding die ruim 30 communicatiebedrijfjes overkoepelt, de stap naar de Vrije Markt tegen een introductieprijs van 8,50 euro. Het opgehaalde geld werd gespendeerd aan overnames.

Sinds de beursintrede maakte Newton 21 nooit winst. Al communiceert de groep daar niet over op haar website. De laatste summiere financiële informatie dateert van 2011. Als we het informatiekantoor Graydon erop naslaan, blijkt dat 2013 een rampjaar was met een negatieve cashflow van 3 miljoen euro. Ook gisteren was het management niet bereikbaar voor commentaar.

Dit jaar verdwenen onder meer al Fixinox, MCLS, Auriga, Ice Concept en Proximedia van de Vrije Markt. ‘Het illustreert het bewuste uitdoofscenario voor het niet-gereglementeerde beurssegment’, zegt analist Gert De Mesure, die tot 2012 op vraag van Euronext de bedrijven die er noteren opvolgde. ‘Euronext wil af van de kwalijke reputatie van de Vrije Markt, waar sommige bedrijven bewust of onbewust niet te goeder trouw hebben gehandeld. De bedrijven die er nu nog noteren, hebben weinig keuze: ofwel laten ze zich overnemen, ofwel komt er een delisting, of ze gaan naar een ander beurssegment.’

Tot nu toe heeft geen enkel bedrijf de overstap gemaakt naar een hoger beurssegment. De meeste bedrijven leggen zeer slechte cijfers voor, met enkele uitzonderingen als de modegroep FNG (Fred & Ginger; Claudia Sträter) of Pharco.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud